Варненската галерия Ларго представя първата самостоятелна изложба на младата художничка

...
Варненската галерия Ларго представя първата самостоятелна изложба на младата художничка
Коментари Харесай

Младата художничка Ива Маркова реди първа самостоятелна изложба във Варна

Варненската изложба " Ларго " показва първата независима галерия на младата художничка Ива Маркова.

Експозицията е озаглавена „ Всички златни часове “ и ще ни показа серия особено готови живописни произведения.

„ Има една особена светлина вътре в обектите, когато се съзерцават онлайн. И всеки ден тя е друга от предходната, даже следена едновременно. Самите обекти са разнообразни, макар че животът им се заключва в рамките на един непрестанен кръговрат без начало и до безкрайност. И все пак, на всички места прозират нишките на безпределно доста начала, вътре в плетеницата на корените, надълбоко вкопани в земята - всички златни часове, съчетали в себе си истини, диалози, сънища и смисли побират и тленното, и безконечното. Това е дребна част от тайната градина, в чиято шарена сянка играем като деца. Там всеки ден е друг от предходния и толкоз непосредствен с утрешния. Като приспивна ария, която приключва с настъпването на новия ден.

Като цвете, което се ражда, с цел да озари своето малко пространство със светлината си и след това да угасне в тишината на някой следобяд. “ - Ива Маркова

Това е първата независима изява на Ива и е един извънредно въодушевяващ старт на професионалният ѝ креативен път. Авторката е избрала една безконечна тематика, обичана на художниците от край време- натюрморта с цветя. Най- красивото, което природата основава, най- финото и нежното, с деликатни цветове и омайни листенца- цветята постоянно са били най- обичаният детайл в един благополучен дом. Смелите мазки на четката и игривите напластявания на боята са това, което придава чувството за вибриране и придвижване на растенията. Повлияна от хубостта и изяществото на цветята, художничката ловко търси естетика в деликатните бели, розови, зелени и виолетови нюанси и самоуверено ги слага в контрастност със мощни, наситени задни проекти. Светлина, пречупена сякаш през витраж, минава иззад клонките и стръковете и ги извежда на напред във времето в композицията.

В същия миг картините на Ива не са просто натюрморти, статично изобразили „ откъснатата “ хубост и нейната последователност. Младата авторка употребява метафизичен ракурс при създаването на тематиката, която я вълнува. Този метод в работата ѝ може да се открие още в заглавията на изложбата „ Всички златни часове “ и на творбите – „ Началото “, „ Кръговрат “, „ Записани сънища “, „ Истините “, „ Разговорите “. Картините са като опит за разбор на преходността на битието, на възникването на живата материя, нейната тиха смяна в часовете и дните, нейния муден ход към неумолимия край, който обаче е единствено едно начало на нова промяна на материята. Тези разсъждения са изключително ясно визуализирани в цикъла картини на Ива „ Часовете “.

Елате да подкрепите една нова вяра на българското изкуство в лицето на младата Ива Маркова. Очакваме ви на откриването с присъединяване на авторката на 5 октомври 2022 от 18:00 часа в ЗАЛА 2 на Арт Галерия Ларго във Варна, ул. „ Хан Крум “ № 8. Изложбата продължава до 18 октомври. Събитието е част от изложбената стратегия на изложба Ларго, подкрепена финансово от Национален Фонд Култура по стратегии „ Едногодишен грант “ и „ Програма за възобновяване и развиване на частни културни организации “.

За художника:

Ива Маркова е родена на 26.03.1996 година в Бургас. През 2019 година приключва НХА- София, със компетентност „ Живопис “. Ива интензивно взе участие в сборни изложения, пленери и състезания в страната. Награди: от 14-ти общоакадемичен конкурс, раздел „ Рисунка ”, НХА, град София (2018), Първо място (2015) и 4-то място (2014) на Национален училищен конкурс за актова рисунка от натура, НГПИ „ Св. Лука ”, София, 3-то място в Национален конкурс за артистична рисунка – раздел „ Фигура ” на НУИИ „ Илия Петров ”, София, премия в конкурс „ Млади гении ” („ Paper Art Fest ”), в къща-музей „ Борис Христов “, София (2012); 4-то място в Национален конкурс за артистична рисунка – раздел „ Фигура ” на НУИИ „ Илия Петров ”, град София.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР