Варненец стана председател на Световния парламент на българите по света.

...
Варненец стана председател на Световния парламент на българите по света.
Коментари Харесай

Варненец стана председател на Световния парламент на българите по света

Варненец стана ръководител на Световния парламент на българите по света. Това е Христо Христов, кмет на регион " Младост " в морския град. Той бе определен за високия пост на провелия се тези дни в курорта Златни пясъци 5-и Велик събор (Общо събрание) на българите по света, който бе призован от Асоциацията на българите по света, заяви за Varna24.bg ръководителят на организацията Младен Станев.

Световният парламент на българите се образува, провежда и реализира активността си в сходство със законодателството на Република България и на страните, в които живеят българи, а също в сходство с Устава на Асоциацията на българите по света. Работата на Световния парламент на българите има за цел да спомага за реализиране на българската национална концепция, българския народен блян за 21-ви век, както Правата и ползите на българите по света. Състои се от 250 депутати (125 от България и 125 от диаспората), определени от съответните Асоциации на българската общественост в дадена страна за период от пет години. Броят на депутатите на СПБ, определени от съответните български общности в другите страни се преценява с броя на българите в тези общественост

На форума в курорта Златни пясъци участваха делегати от българските диаспори в Украйна (70 представители), Молдова (5 представители), Франция, Румъния, Гърция, Кипър и други

Новият ръководител на Световния парламент - Христо Христов е роден на 9 юни 1965 година Завършил е Френската езикова гимназия, след което се е дипломирал със компетентност “История и география " във Великотърновския университет. Специализирал “Археология " към Историческия факултет на парижкия университет “Сорбон 1 " и в Братиславския университет. През 1998г. в Технически университет – Варна е приключил компетентност “Право ". Бил е зам. кмет на регион " Одесос " и юрист на свободна процедура. Владее френски, съветски и британски език.

В рамките на съвещанията на Великия събор на българите по света участниците бяха осведомени с докладите на управлението на Асоциацията за активността й през последните 5 години. На Общото заседание във Варна бе показана и концепцията за закупуване на родната къща на Олимпи Панов в Тараклия.

Първият Велик събор на българите по света се организира през 2008 година във Варна. На форума участваха близо 2800 делегати от 28 страни. Тогава бе учредена Асоциацията на българите по света и бе определен Световният парламент на българите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР