Върнаха смесеното гласуване.Народните представители в 48-ото Народно събрание приключиха с

...
Върнаха смесеното гласуване.Народните представители в 48-ото Народно събрание приключиха с
Коментари Харесай

Окончателно върнаха смесеното гласуване с бюлетина и машина

Върнаха смесеното гласоподаване.

Народните представители в 48-ото Народно заседание завършиха с разглеждането и гласуването на измененията в Изборния кодекс. Това несъмнено не мина по никакъв начин умерено, а в разногласия сред депутатите, в дълги и изморителни съвещания, в едно от които депутатите даже слушаха химна, написа.

С гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия дефинитивно беше върнато смесеното гласоподаване с право на избор - да се гласоподава с хартиена бюлетина или с машина в секции с над 300 гласоподаватели. След гласоподаване с машина ще се разпечатва бюлетина, която ще се брои ръчно в края на изборния ден.

На идващите избори ще се гласоподава и с хартия, и на машини. Резултатите ще се записват и на флашки, само че протокол от машината няма да се разпечатва. Вместо тъмни стаички, ще има паравани. Заявленията за разкриване на нова изборна секция в чужбина остават 40.

Радев с остра реакция за " ограничението на пълномощията му ", препоръчани от " Продължаваме промяната "
Радев с остра реакция за " ограничението на пълномощията му ", препоръчани от " Продължаваме промяната "
Парламентът одобри Централната изборна комисия да даде достъп до изходния код и документите на машините на представителите на партиите и обединенията, получили над 4% на последните избори.

За разлика от вчерашното съвещание, което продължи над 18 часа, днешното не съумя да продължи чак толкоз дълго, само че въпреки всичко завърши след 19:00 часа. След като депутатите минаха през дребна част от законопроекта рано денем, започнаха редица изявления от страна на депутати от " Продължаваме промяната " и " Демократична България ".

Съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков уточни, че цената на машините в по този начин признатия законопроект няма съвсем никакъв смисъл.

Надежда Йорданова от Демократична България пък съобщи, че в този час е станало ясно, че " хартиената коалиция " е излъгала хората. " Нагло, надменно без никакъв срам. Стана ясно, че крайната цел е била цялостното очистване и машинното отчитане на българските гласоподаватели ", акцентира тя.

Даниел Лорер от " Продължаваме промяната " също взе думата и съобщи, че тези, които са ги наричали лъжци, са хвърлили 80 млн. лева " ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи връщат хартията. Не можем да се примирим с това ", безапелационен е той. Лорер изясни, че тези 80 млн. лева са се трансформирали в принтер с екранче.

Председателят на парламентарната група на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров уточни, че те разискват технологията на гласоподаване. " Това, което се случва тук, е една фасадна народна власт. Това, което виждаме нормално, е една рекламация. 

Сега тези машини бяха превърнати в едно принтиращо устройство, да, запазихме паметта, какво става с тези данни, какво пречи тези данни да бъдат показани на българските жители. Това, което се случва в залата, е образец на ръководството, което ни чака, което ще е сковано от тази " хартиена коалиция ". Това е, което ще виждате в идващите години и се кове в тази зала ", акцентира той.

Радомир Чолаков от ГЕРБ се намеси и съобщи, че те не могат да се схванат за едно нещо. " Ние просто имаме вяра на българите за разлика от вас ", означи той. Чолаков добави, че " Продължаваме промяната " имат вяра на машините, само че не и на хората, осведоми БГНЕС.

Тома Биков от ГЕРБ акцентира, че през последните 32 години властта се избира посредством избори и това е голямо достижение. " Това се дължи на хората от ЦИК, които вие твърдите, че построяват фасадна народна власт. Връщане на смесеното гласоподаване, до момента в който не се откри по-подходящ вид за това по едно и също време всички жители да могат да упражнят правото си на глас, да бъдат обезпечени почтени избори и да се вдигне доверието в изборния развой ", посочи Биков.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР