Varna24.bg Апелативен съд – Варна потвърди ареста на жена, обвиняема за

...
Varna24.bg
Апелативен съд – Варна потвърди ареста на жена, обвиняема за
Коментари Харесай

Мартина, обвинена за пожара, погубил две дечица, остава в ареста

 Varna24.bg Апелативен съд – Варна удостовери ареста на жена, обвинена за провокиран палеж. Въззивната инстанция не почете жалбата й против определението на Варненския областен съд, с което е била арестувана под стража, оповестиха от пресцентъра на съда.

Припомням, че Мартина Й. и Емил Х. са привлечени към наказателна отговорност за осъществяване в съучастничество на палеж с настъпили обилни материални вреди и последвала гибел. Инцидентът стана на 9 октомври във варненския кв. " Владислав Варненчик ". В жилището бяха открити телата на две деца. Припомняме, че на 19.10. т.г. Апелативният съд удостовери ареста и на другия обвинен, само че разглеждането на жалбата на дамата бе отсрочено поради нейно заболяване.

Според юриста й, изводът на Варненския областен съд, че единствената съответна мярка в тази ситуация е задържане под стража, е погрешен. Не съществува действителен риск дамата да извърши закононарушение или да се укрие, счита бранителят. Мартина фактически няма непрекъснат адрес, само че е показала жилището на собствен родственик, в което може да търпи по-леката мярка " домакински арест “. Хипотетични са изказванията, че би могла да напусне страната.

Представителят на Апелативната прокуратура удостовери, че от събраните доказателства може да се обоснове съмнение, че тя е направила закононарушението, което е тежко по смисъла на Наказателния кодекс. Според държавното обвиняване е изцяло действителна заплахата обвинената да напусне страната и да се укрие, защото е обсъждала със очевидци такива  планове.  Има и риск да извърши закононарушение, поради откритите в организма й три типа наркотични субстанции.

Настоящият правосъден състав взе поради, че 23-годишната жена е привлечена за тежко съзнателно закононарушение, за което законът планува наказване сред 5 и 15 години отнемане от независимост. Горната инстанция се солидаризира с част от претекстовете на Окръжния съд. Съществуват задоволително данни за съпричастността на Мартина Й. към действието. Може да се изведе заплаха от укриване при по-лека мярка за неотклонение. Тя и съжителят й са употребили опожареното жилище в продължение на година и половина, без да имат адресна регистрация. Обвиняемата няма различен адрес или парцел. Освен това директно преди закононарушението е подхванала стъпки за овакантяване на България. За разлика от първата инстанция, Апелативният съд смята, че е налице риск от осъществяване на закононарушение. Обвиняемата е укривала в продължение на дни информацията за гибелта на едно от децата, което демонстрира ниска степен на съзнание. Към това се прибавят и данните, че постоянно е употребявала наркотични субстанции. В случая, при първичното установяване на мярката за неотклонение, би трябвало да се регистрира и високата социална заплаха на извършенто.

С тези причини Варненският апелативен съд стигна до извода, че единствената мярка за неотклонение, която ще подсигурява бързото и гладко протичане на досъдебното произвеждане, е задържането под стража на Мартина Й., обвинена за причиняване на палеж в съучастничество.

Определението не предстои на обжалване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР