Varna24.bg За сложна ситуация,в която се намират от 40-години варненци,

...
Varna24.bg За сложна ситуация,в която се намират от 40-години варненци,
Коментари Харесай

Уникална находка тъне в забрава, лиши варненци от двора им, разкопки пропукаха къщата им

Varna24.bg За комплицирана обстановка,в която се намират от 40-години варненци, живеещи в центъра на града, научи Varna24.bg .

С медията ни се свърза Стефанка Чехларова, правоприемник на семеен парцел на ул. " Проф. Асен Златаров " 4. Преди 40 години багери нахлуват в двора на къщата и разкопават, защото под парцела лежи част от стената на античния Одесос. Заради изкопните работи къщата на фамилията стартира да де пропуква и в годините хората са принудени да влагат непрекъснато средства и нерви в укрепването й. В същото време неповторимите находки стоят обрасли в бръшлян и плевели. Така археологическите забележителности от една страна стоят скрити от погледа на туристите в задния двор на парцела, а  в това време хората са лишени от опцията да употребяват двора си. Ето и част от писмото на госпожа Чехларова, изпратено до медията ни:

" Вашия уебсайт Varna24.bg  има изявления за новите археологически находки, появили се при  разкопките към ремонта на ул. " Цар Симеон I " във Варна. Като човек,  който се интересува от история и археология и се радва доста и прави оценка смисъла на тези открития, Ви приветствам за тези Ваши публикации,  придружени със фотоси и видео, и Ви благодаря!

Заедно с това доста желая да Ви кажа някои неща, свързани с разкопки към същата крепостна стена, която в този момент се разкрива, осъществени преди повече от 40 години.

Аз пребивавам на ул. " Проф. Асен Златаров " 4 от 35 години в наследствена  къща, издигната от моя дядо през 1929 година на мястото, където е имало  по-стара къща на моя прародител. Това е дребна улица, която е сменяли името си през годините, и е първата перпендикулярна на ул. " Цар Симеон I " улица, в случай че тръгнете от  пл. " Независимост " в посока към ЖП гарата. Или тъкмо зад магазин " Ню Йоркер ".

През 1976 или 1977 година някой открива, че под дворното място има ценни археологически находки и се подхваща нещо извънредно за моето семейство, нещо изцяло нелегално и рисково. Без никакви предварителни процедури, някой идва и разкопава доста надълбоко нашия двор, дружно с част от прилежащите дворове.

Аз към момента не живеех в къщата, само че знаех какво става. Този двор е вътрешен, откъм северната фасада на постройката. Беше открита някаква значима част от крепостната стена на античния Одесос, евентуално същата стена, която сега бе открита по улица " Цар Симеон I и в градинката пред ДЗИ. 

Ние нелегално бяхме лишени от нашия двор, от естествен подстъп към входа откъм северната фасада, и най-лошото - бяха подкопани основите на нашата къща, заради което тя се пука и този развой продължава и до днес! А този бездънен ров няма и никакво оттичане на дъждовната вода!

Смятам, че има способи при тези разкопки да се възстанови нашият двор, като крепостната стена бъде непокътната, да се укрепят основите на къщата и да се извършат всички нужни действия. Това са отзиви на експерти, с които ние сме се съветвали многократно през годините. Такъв експерт беше и моят татко.

Но за какво Ви пиша всичко това? Повод ми даде най-много заглавието на едната публикация, в която написа, че археолозите са във екстаз!

Чудесно, само че къде е техният екстаз, колкото за разкопките в нашия двор? Знаете ли, уважаема редакция, че този голям ров, ценните находки, се е трансформирал в едно сметище. Пълно е с всевъзможни отпадъци, развъждат се червеи, бръмбари и други, които от време на време влизат в къщата.

Растителността изцяло е скрила крепостната стена. Никой за толкоз доста години не е пристигнал да почисти, да направи археологическите разкопки налични за хората. Никой!

Единственото хубаво нещо са дърветата, които пораснаха и птиците, които кацат по тях и ни радват. ", показа госпожа Чехларова.

Директорът на РИМ-Варна Игор Лазаренко разяснява за Varna24.bg , че е осведомен с казуса, само че музея не е институцията, която може да предприеме каквото и да било в тази обстановка. Той добави, че при тях се съхраняват единствено движимите монументи, а недвижимите находки са държавна благосъстоятелност, а грижите за тях са вменени на Община Варна. 

По този мотив Стефанка Чехларова прикани специалистите от Община Варна да подхващат ограничения за решаването на проблема.

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР