Varna24.bg. Това ще се случи, ако собствениците на имота не

...
Varna24.bg. Това ще се случи, ако собствениците на имота не
Коментари Харесай

Общината поема реставрирането на уникалната сграда на Преслав 24

Varna24.bg . Това ще се случи, в случай че притежателите на парцела не вземат незабавни ограничения по възстановяване и подсилване на архитектурният монумент, сподели основният проектант на Варна Виктор Бузев.

В случай, че стопаните на постройката не възстановят вложените по ремонта средства на локалната хазна, парцелът ще бъде ипотекиран, добави основният проектант.  

" Законът дава тази опция и ние сме на твърда позиция, че ще създадем това. Сградата е като знак на града и заслужава особено отношение.Става дума за огромна сума, само че има най-различни принадлежности за финансиране и ние ще се възползваме от тях. Безкомпромисни сме. Особено във връзка с тази постройка. Това е моя персонална идея “, сподели Виктор Бузев. 

Той разяснява, че макар, че е издадено позволение за градеж и наставления за неотложно подсилване на постройката, притежателите не демонстрират интерес и търсят единствено финансови изгоди. По негови думи те са оповестили неповторимото сграда за обмен против 900 000 евро. 

Проектант на постройката, основана за офис на Софийската банка, е популярният варненски проектант Дабко Дабков, а създател на превъзходната скулптура на фасадата, изобразяваща римския господ на търговците Меркурий, възседнал голям орел, е дело на Кирил Шиваров. Заради неуточнен статут, промяна на притежателите и правосъдни разногласия, постройката от години е изоставена и рискова.

По разпореждане на кмета Иван Портних бяха дадени инструкции за аварийно-временно подсилване, в които беше предписано обезопасяване на тротоара и скулптурната комбинация и правене на план за реституция. През 2015 година беше изработен механически паспорт, изясняващ настоящото положение на обекта. 

Изготвянето на комплексния план за реституция и акомодация на Софийската банка продължи няколко години и мина през няколко етапи на планиране и координиране с Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно завещание. 

През 2016 година бяха съгласувани обстоен организационен проект - проект за регулация и застрояване, и работен организационен проект, дружно с архитектурна идейна идея за обекта. 

След това на терена бе осъществено археологическо изследване, а през април тази година е координиран и капиталовият план, изясни преди време основният проектант Виктор Бузев. 

Проектът за реституция и акомодация на постройката е на " Фрибул " ООД. Предвижда се културната полезност да бъде реставрирана и приспособена за офис постройка, което съответствува с концепцията за първичното й създаване през 1922 година за потребностите на Софийската банка. 

Изпълнението на плана следва да се извърши от или под непосредственото управление на разположение, записано по реда на член 165 от ЗКН, което има право да прави действия по консервация и реституция в съответната област при условия и по ред, избрани с разпоредба на министъра на културата.

От началото на 2015 година до момента отделът за недвижимо културно завещание в Община Варна е издал 140 инструкции за аварийно-временно подсилване, в които се предписва правене на планове за реституция на здания - недвижими културни полезности.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР