Varna24.bg С флашмоб и торта утре близки на хора с

...
Varna24.bg С флашмоб и торта утре близки на хора с
Коментари Харесай

С флашмоб и торта отбелязват месец от създаването на палатковия лагер пред Община Варна

Varna24.bg С флашмоб и торта на следващия ден близки на хора с увреждания ще отбележат един месец, откогато беше построен палатков лагер пред Община Варна, оповестиха те за Varna24.bg

" Ще останем тук, до момента в който реализираме смяна ", съобщи при започване на акцията за медията ни Дияна Димитрова. 

Ето настояванията на протестиращите: 

Днес се приказва доста за смяна в политиките, ориентирани към децата и лицата с увреждане, само че не усещаме и не виждаме смяна в отношението на властта към проблемите им. Време е ние, родителите от град Варна още веднъж да заявим: " Системата ни/ги убива “.                             

За 3 години - 6 митинга. Без резултат! След безплодните диспути в Народното събрание на 23-ти май 2018 година,  дойде време за крайни дейности и няма да спрем, до момента в който не забележим решение, което да ни удовлетворява. Защото ни писна системата ни убива! Защото нашите деца си остават вечно деца и те заслужават качество на живот, заслужават бъдеще. Борбата ни е и в интерес на всички хора с увреждания – те желаят да живеят почтено, да се осъществят, да работят, да пътуват, да творят, да бъдат част от обществото, да са равнопоставени на всеки различен жител.

 Ето за какво десетки родители, деца и хора с увреждания вземат участие в неопределен " Палатков лагер – Системата ни/ги убива “ Варна 2018, в поддръжка на идентичната самодейност в гр. София. Начало на протестните деяние беше поставено в 11,00 ч. на 11 юни.

Във връзка с последните промени, касаещи хората с увреждания,  протестиращите декларират: " интеграцията “ на хората с увреждане съществено се разминава с директивите, заложени в Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания. И не желаем истината да се преиначава! Предлагаме напълно нова идея:

1 Преминаване към нова система за оценка на увреждането и потребностите на индивида, подбудени от това увреждане, за общественото му включване в общността – детската градина, учебното заведение, университета, пазара на труда и пр. 

     1.1. Медицинската оценка би трябвало да се съдържа в една разширена епикриза, която да демонстрира трайните дефицити.

     1.2. Медицинската оценка да се употребява като база за сложна самостоятелна оценка, която включва потребността от рехабилитация, механически помощни средства, медицински произведения, персонална помощ, адаптиране на жилище или персонално транспортно средство, помощ в дома, в учебно заведение, на работното място. Тази оценка е нужно да се реализира от екип експерти в другите области към локалните структури на Агенцията за хората с увреждания, а не на Агенцията за обществено подкрепяне, както е в този момент. 

     1.3. Техническите помощни средства да включват всевъзможни устройства - ниско- и високотехнологични, които компенсират дефицитите на човешкото тяло и сетива, провокирани от болестта. 

     1.4. Оценката да се прави от време на време – изключително при децата и при смяна на събитията.

     1.5. Видът и размерът на самостоятелната поддръжка следва да включват: месечна прехрана заради увреждане, механически помощни средства, персонална помощ - поддръжка в дома, на работното място и други

2. Въз основа на тази оценка би трябвало да се вкара и образува " персонален бюджет “ на индивида по закон, в който Личната помощ е ясно регламентирана.

 3. Преструктуриране и разширение на прерогативите на съществуващата Агенция за хората с увреждания, която да получи отговорности, свързани с самостоятелния метод и оценка на увреждането и със обществената реализация на всеки човек с увреждане (здравеопазване, обучение, претовареност и пр.), включително и с достъпността на средата. 

 4. Необходимо е да се премисли и реформира механизмът за консултиране с организациите на хора с увреждания (тези за хора с увреждания са снабдители на услуги и те не следва да вземат участие в консултативния развой за политики по уврежданията). Със сигурност би трябвало да се раздели политическото присъединяване на организациите от субсидирането им – сходно разбъркване води до спор на ползи.

За следващ път желаеме да заявим – няма да допуснем системата да ни убива!

На кравата Пенка й се реши казусът за седмица, а ние чакаме с години да се решат проблемите на хората с увреждания и техните близки. Това обявиха във Варна родители на деца с увреждания, при среща с министъра на труда и обществената политика Бисер Петков.

" Разбрах от кмета, че тук са развити много услуги с общинско финансиране за деца с увреждания. Аз повеждам постоянно диалози с майките от лагера в София. Омбудсманът Мая Манолова внесе при започване на седмицата проектозакона за персоналната помощ и ние се ангажирахме да пресметнем какъв брой ще коства финансирането на тази персонална помощ.  Знаете, че от 2017 година се регламентира помощ за фамилиите на деца с увреждания, която получават към 26 000 деца. Остана неуреден казусът с децата, навършили пълноправие. Защото тогава поддръжката от страната спада. Но аз желая да чуя от вас, до каква степен този проектозакон ще реши проблемите ви. В България близо 500 000 са хората с увреждания, а тук се предлага решение за хората, които имат потребност от непозната помощ, които по данни на Национален осигурителен институт са към 80 000, на възраст над 16 години, които имат отпусната пенсия и добавки за непозната помощ. Тези хора ще имат право да аплайват за персонална помощ и на база оценка на потребностите такава персонална помощ ще може да бъде назначена до 330 часа месечно. Считате ли, че това е нещото, което ще реши проблемите ви? Ние от февруари работим по подготовка на Закон за хората с увреждания. Дойдох при вас да чуя от извора какво желаете и подкрепяте и какво страната може да направи? ", сподели министър Петков при визитата си във Варна на 14 юни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР