Varna24.bg проф. д-р Александър Чирков, бащата на модерната сърдечна хирургия

...
Varna24.bg проф. д-р Александър Чирков, бащата на модерната сърдечна хирургия
Коментари Харесай

Проф. Чирков за Varna24.bg: Варна е най-красивият град в България, но улиците и тротоарите са катастрофални

Varna24.bg проф. доктор Александър Чирков, бащата на модерната сърдечна хирургия и кардиология, който и това лято дава съвещания в морската столица. 

За страдание професорът към момента не е намерил финансиране, с цел да сбъдне фантазията си да построи най-модерната кардио клиника в Европа, която трябваше да бъде издигната във Варна. 

" Чувствам се добре във Варна, харесва ми, това е най-хубавият огромен град на България и ми е най-близко до сърцето. Като съм свободен най-малко час обикалям. Всичко ми харесва тук. Така е структуриран града, че има много остарели здания от бароков жанр, които аз одобрявам и наподобява на град, който в множеството западни страни съм виждал, а аз пребивавам в Германия повече от 50 години и имам добра база за съпоставяне.

Има опция обаче за още по-добро развиване. Улиците и тротоарите са в пагубна обстановка. Дойдоха германци, сътрудници, и вършиха фотоси на старите къщи, само че не смееха да вървят умерено, тъй като се опасяваха да не се спънат. Има много дупки.

Кметът поставя доста старания да направи Варна да наподобява най-добре, другояче природата е дала доста на града. За мен Варна е един от най-красивите градове и на Балканите. Няма средства, очевидно кметът няма от кое място да ги вземе, не му се оказва помощ същински.

Варненци са приятни хора, погаждам се добре с тях. Бях водещ претендент за Варна във Великото национално заседание. Затова се кандидатирах, тъй като ми харесва градът.

Новата клиника щях да я направя бързо, планът е заплатен. В Германия са направени инженерните и архитектурните планове, само че средствата ги няма. Не финансират такива неща, повече молове, супермаркети и заведения за хранене финансират, вместо да се направи нещо, което да служи на популацията. Искам да направя една клиника, която да е най-хубавата в Европа, комисарят на опазването на здравето в Белгия каза, че такова нещо не е виждал, в случай че стане.

Боря се още малко, защото доста години минаха. България още не е в културно-цивилизовано отношение развита като общество и стартирам да не вярвам, че това неформирано общество, може да обезпечи тези средства.

Аз мога да намеря средства извън, така както направих болничното заведение в Пловдив, помогнах за кардиохирургията в " Св. Марина ", за незабавната клиника едни американски фондове помогнаха, направих нова клиниката в Пловдив и направих старешки дом в Самоков за възрастни хора.

Исках да дам образец на доста хора, които имат пари, да създадат такава стъпка, с която да обезпечат на по-бедните и слабите благоприятни условия да стигнат до достиженията на същинската качествена медицина. Но очаквам в този момент някаква фондация да ме поддържа. ", сподели проф. Чирков. 

Нужните средства за построяването на Черноморската кардио клиника са 44 млн.лв. Досега проф. Чирков е имал три сделки с трима разнообразни вложителя, само че се оказали несериозни.

" Не съм се обръщал към български бизнесмени, те се интересуват от построяването на структури, които да им носят пари. ", добави професорът. 

Запитан дали слуша повече сърцето си, вместо разсъдъка, той отговори, че съгласно него сърцето не може да взема решение, то извършва това, което споделя мозъкът.

" Това, което желая да кажа на хората е да положат старания да не са нападателни, да не завиждат, да нямат предпочитание за възмездие. Ние сме християни. Нека сме отстъпчиви.

Бих предложил и на нашите политици, които стигат до устен оргазъм в Народното събрание, да положат старания за построяването на структури, които ще бъдат в изгода и на най-слабия човек в този живот. ", добави Александър Чирков. 

Какво още сподели професорът- вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР