Varna24.bg началникът на дирекция Образование и младежки дейности в Община

...
Varna24.bg началникът на дирекция Образование и младежки дейности в Община
Коментари Харесай

Лилия Христова: Не разбирам, защо родителите решиха, че сме забранили цветята

Varna24.bg началникът на дирекция " Образование и юношески действия " в Община Варна Лилия Христова във връзка терзанията на родители, че е спусната рекомендация към педагозите да не получават блага от родителите.  

" Аз мисля, че тежестта на писмото беше изместена. Цветя, освен че може да се подаряват, цветята са традиция в българското обучение. Ние на 24 май дефилираме с венци от цветя и букети. Най-красивата част от първия образователен ден, това са цветята. Аз персонално като вървя, в което и да е образователно заведение, нося цветя. Затова не разбирам, за какво родителите взеха решение, че сме забранили цветята. Тук става въпрос даже не и за подаръците към учителите, а за взаимоотношения сред родителите. Ние желаеме изрично да бъдат непокътнати всички права и стремежи на всички родители.

Родителските общности се ръководят от публични препоръки и учебни настоятелства по Закона за предучилищното и учебно обучение. За нас е доста значимо да бъдат зачетени всички стремежи на родителите и всички финансови благоприятни условия. Ставаше въпрос за това, че в случай че се събират пари за дарове, те не би трябвало да бъдат наложителни за всички родители. Ако на даден родител сумата му се коства висока, той би трябвало да може да каже, че това не е обикновено. Изобщо не става въпрос за отношението към учителите.

За мен най-нормално е като във всяка цивилизована страна в етичните кодекси на всяка просветителна институция, този въпрос да бъде обяснен, с цел да не се слага учителят в неловко състояние. Подаръкът трябва да е съответен и оправдателен и да защищава учителя от неприятности. Никой не е споделил да се спрат подаръците. Пуснахме второ писмо, в което се прецизира какво би трябвало да се направи. Кой съумя да изкриви тематиката в общественото пространство, не знам. Учителите би трябвало да получават своите благодарности. Когато се подаряват те обаче родителите да зачитат между тях взаимоотношенията си.

Срещнала съм се с всички представители на публичните препоръки и родителите спомагаха да бъдат написани тези етични кодекси. Няма отговорна майка, когато е обществено слаба, че е такава. Тази майка, в случай че има три деца и би трябвало за всеки празник да даде по 30 лв., а е на минимална заплата? Трябва да има ценене на взаимни права и отговорности. Учителите са част от общинския и държавен уред, те би трябвало да стоят добре като представители на общинската и държавната власт, те са витрината на просветителната система. Всичко се прави напоследък да се усъвършенства обществения статус на учителите. “, разяснява Лилия Христова.

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР