Varna24.bg Джунглата, погълнала уникалната базилика на ул. Хран Крум във

...
Varna24.bg Джунглата, погълнала уникалната базилика на ул. Хран Крум във
Коментари Харесай

Разчистиха джунглата около уникалната базилика на ул. Хан Крум

Varna24.bg Джунглата, погълнала неповторимата базилика на ул. " Хран Крум " във Варна, е разчистена, видя кореспондент на  Varna24.bg.

Работата е свършена от чиновници на кметство " Одесос " след сигнал на РИМ-Варна, показа за медията ни шефът на музея Игор Лазаренко.

Той добави, че се обмисля в вероятност мястото с археологическите си дадености да бъде превърнато в Музей на християнското изкуство. За задачата обаче би трябвало да се задейства малко по-експедитивно документалното оформяне на нещата. Очаква се теренът да се снабди с Подробен устройствен план, който да очертае границите на парцела. След утвърждението на ПУП-а ще се стартира планиране и ще се кандидатства за финансиране по европроекти. 

От 2016 година паметникът на културата с национално значение е поверен на грижите на Община Варна и тя има пълномощията да се разпорежда с него, добави Игор Лазаренко.   

Според историците, намиращите се на ул. " Хан Крум “ във Варна руини са богато завещание от най-големият и внушителен раннохристянски храм в региона на Варна с впечатляващи и през днешния ден размери.

Сгушена сред жилищни здания, базиликата дълги години беше оградена с ръждясали ламарини и потънала в саморасла зеленина, цветя, смокини и шубраци. Така тя оставаше скрита от погледа на варненци и гостите на града.  

Ето какво споделя историята за обекта: На територията на Одесос, днешна Варна, са открити към 10 римо-византийски базилики. Особено огромен интерес съставлява комплексът от три базилики открит на ул. " Хан Крум ", строени поредно една над друга през интервала IV-VI век.

Археологическите изследвания на този значим раннохристиянски център не престават над 30 години и са свързани с работата на изтъкнатите български археолози ст.н.с., доктор Димитър Димитров, проф.Михаил Лазаров и н.с. Александър Минчев. Базиликата е най-просторната в района на Варна, като размерите й са 40 на 16 метра.

Най-ранната базилика е издигната при започване на V век и е била със мощно скъсени пропорции (т.е по- необятна от колкото дълга) и с една абсида. Просъществува единствено няколко деситилетия, евентуално е разрушена от заметресение. Притежавала е богата вътрешна декорация от подови и стенни мозайки, фрески и вътрешна архитектура от шарен мрамор. Богатството на украсата й подсказва, че това е била може би епископска черква на Одесос.

За издигнатата на нейно място базилика това е несъмнено. Построена е в първата половина на V век и е просъществувала 50-60 години. Тя е по-голяма, трикорабна, с два притвора. Изобразените върху мозайките й знаци на ранното християнство са незабравими - пауни, цветя, птици.

След няколко деситилетия върху руините й е издигната нова базилика, като колонадата от втория интервал е заместена от солидни стени, издигнати с преизползвани квадри от градската защитна стена на Варна. Тя е била със същия проект като на втората базилика, само че с мраморен под и евентуално е разрушена при завладяването на града от славяните в 614 година.

Мозайките са изпълнени с разноцветни мраморни, глинени и стъклени кубчета, те са два типа с геометрични претекстове и с фигурални пана, представляващи разнообразни християнски знаци. По време на разкопките с изключение на мозайките са открити и крипта под равнището на мозайките, в която има реликварий с капаче, направен от цялостен пай алабастър, в който са се съдържали елементи от костици на незнайна млада светица. Намерени са и медни монети от IV и V век, като най-късната е от 455г. и е на Петроний Максимус. Тези мозайки и находки открити на ул. " Хан Крум " демонстрират, че за два века това място е било най-важният християнски център на Одесос

Находките са пренесени в Археологическия музей, там се намират и част от мозайките. Към днешна дата пространството, където е ситуирана базиликата е заключено сред жилищни кооперации със свободен достъп.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР