Varna24.bg Ансамбълът за народни танци “Одесос към МВР- Варна е

...
Varna24.bg Ансамбълът за народни танци “Одесос към МВР- Варна е
Коментари Харесай

Ансамбълът за народни танци “Одесос към МВР-Варна прослави страната ни зад граница

 Varna24.bg Ансамбълът за национални танци “Одесос " към МВР- Варна е бил единствен български участник в " Калабрия фест ", провел се от 5 до 11 август в Италия.

По време на престоя и присъединяване си в конкурсните дни, варненските танцьори и артисти са гостували и в прилежащите градове Сан Сости, Четраро и Кастровилари, като най-топло са били посрещнати в Серастрета, където на 1 000 метра надморска височина българската ария е звучала най-чисто. 

Пет концерта в пет разнообразни града града, доста страсти и нови другарства с сътрудниците им от Боливия, Португалия и другите региони на Италия - по този начин варненските танцьори и музиканти ще си спомнят за своето лятно турне в чужбина.

Ансамбъл “Одесос " е основан през 1953 г.  към Дом на културата при Министерство на вътрешните работи гр. Варна. През годините е съхранил и доразвил българския фолклор. През школите и обединенията му са минали доста реализатори. Днес участници са чиновници, техните деца, възпитаници и студенти от града. Ансамбълът е притежател на голям брой награди от страната и чужбина. Едно от първите е от кметството на град Монтрежо – Франция и от Женева – Швейцария, където ансамбълът получава почетния ключ на града. В репертоара на състава са залегнали песни и танци от всички фолклорни области на България на едни от най-изявените създатели като: професор Кирил Дженев, професор Даниела Дженева, Методи Кутев, Димитър Манов, Здравко Даскалов, Стефан Мутафчиев, Йорданка Неделчева, Тончо Тончев и други Художествен началник и хореограф е Радослав Иванов, а основен диригент е Данчо Радулов. Изкуството на ансамбъла постоянно провокира горещи овации със независимите си концерти както в народен, по този начин и в интернационален мащаб.

Пътуването на отбор “Одесос " за Калабрия фест тази година е осъществено с финансовата поддръжка на Община Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР