Варна. XXIII национална конференция България в световната история и цивилизации“

...
Варна. XXIII национална конференция България в световната история и цивилизации“
Коментари Харесай

Варна: Конференцията „България в световната история и цивилизации“ започва в града

Варна. XXIII национална конференция „ България в международната история и цивилизации “ стартира в пленарната зала на Община Варна. Това оповестиха уредниците от Сдружение „ България-дух и просвета “ . Форумът ще продължи и на следващия ден. Той се провежда със съдействието на Община Варна. Подтема на форума тази година е „ Паметни събития и персони “. В конференцията вземат участие с нови изследвания над 30 откриватели. В края на съботния ден Стоян Райчевски ще показа своята нова книга, отдадена на огромния идеолог на българското Възраждане – Георги Раковски. Програмата включва необятна хронологична и тематична палитра от отчети в региона на археологията, историографията, лингвистиката, етнологията. Сред създателите са Светлозар Попов, доктор Росен Гацин, Славян Стоянов, Християн Обаков, доктор Пламена Рачева от Варна, доцент доктор Веселина Вачкова, Христо Буковски, Цветан Томчев, проф. Борис Атанасов, проф. Добрин Денев, Николай Иванов, доктор Юлия Боева от София, Светлозар Рулински от Русе, Петко Добрев от Силистра, Спас Мавров от Казанлък и други
За първи път във форума ще взе участие доктор Атанас Орачев от Ахтопол – един от най-хубавите откриватели на античната история на Черно море, основател на „ Музея на котвата “ в Ахтопол, началник на голям брой подводни археологически експедиции. Сред новите участници в програмата на конференцията е и Валентин Вътов от Пловдив, създател на проучването „ Непознатата история на българите “. Радослав Симеонов от Историческия музей в Добрич ще показа изследвания, свързани с героизма на българската армия в боевете през Първата международна война в Добруджа.
В конференцията ще се включат възпитаници от Хуманитарната гимназия във Варна, които от години организират теренни изследвания на фолклорното завещание в с. Аспарухово, Варненско. Деветокласничките Ася и Симона Андрееви от Разград пък ще покажат компютърната разработка „ Хърцойски претекстове “, с която ще показват потреблението на актуалните технологии в проучването на фолклора.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР