Варна. В новия държавен бюджет, който вече бе приет на

...
Варна. В новия държавен бюджет, който вече бе приет на
Коментари Харесай

Емилия Милкова, народен представител от ГЕРБ-Варна: В новия държавен бюджет са заложени повече средства за читалищните и регионалните библиотеки

Варна. В новия държавен бюджет, който към този момент бе признат на първо четене, средствата за читалищните и районните библиотеки са увеличени с 14,5%. Това ще разреши от идната година да се покачат заплатите на чиновниците и да се влага в обогатяването на библиотечните фондове, разяснява варненският народен представител от ГЕРБ доктор Емилия Милкова, която в приемния си ден се срещна с представители на читалище „ Елин Пелин ” в регион „ Младост ” във Варна. Това оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ – Варна .
Тя обясни, че в бюджет 2018 са заложени в допълнение 10 млн. лева за публичните библиотеки, като 8 млн. лева от сумата са за читалищните, а останалата част – за районните библиотеки.
„ Освен това, е планувана опция да се кандидатства за финансиране по стратегия за възобновяване на библиотечните фондове, която е на стойност 1 млн. лева ”, посочи още Милкова.
Представителите на НЧ „ Елин Пелин ” я срещнаха с нуждата от ремонт на читалищната база. Емилия Милкова се ангажира да изследва опциите за застраховане на ремонтните действия посредством кандидатстване по планове или стратегии, съгласно статута и собствеността на парцела.
В диалог с народния представител бе направено предложение за законови промени, в следствие от които да се ускори контролът върху активността на читалищата по модела на докладите, осъществявани от общинските сдружения. Емилия Милкова разяснява в отговор, че в парламентарната комисия по културата и медиите, на която е член, има настройка за провеждането на полемика по проблемите на читалищата и публичните библиотеки за да бъдат инициирани законодателни промени.
„ В резултат от направените към този момент промени към Министерството на културата се основава електронен указател на читалищата и библиотеките, който ще подсигурява на жителите бърз и елементарен достъп до информация за легитимността на тези институции и активността, която развиват ”, уточни Емилия Милкова, която е дълготраен шеф на варненската библиотека „ Пенчо Славейков ”, член на Управителния съвет на Българската библиотечно-информационна асоциация, както и на Постоянната комисия „ Обществени библиотеки ” към Международната федерация на библиотечните асоциации.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР