Варна. В храм Св. Атанасий“ празникът Гергьовден се чества като

...
Варна. В храм Св. Атанасий“ празникът Гергьовден се чества като
Коментари Харесай

Варна: Втори храмов празник ще отбележи храм “Св. Атанасий“ на Гергьовден

Варна. В храм „ Св. Атанасий “ празникът Гергьовден се празнува като втори храмов празник. Това сподели в изявление за Радио „ Фокус “ – Варна ставрофорен иконом Дончо Александров, ръководител на църковното настоятелство при храм „ Св. Атанасий “. „ Това идва от обстоятелството, че през 1948 година, наоколо до църквата, която влиза и през днешния ден в рамките на римските терми, се е намирала една дребна църквичка, носеща името на „ Св. Георги “. Тъй като през 1948 локалната власт унищожава тази черква, митрополит Йосиф благославя престола, на който се служи в църквата „ Св. Георги “, да бъде пренесен в храм „ Св. Атанасий “, в южната част на олтара. Това е южният трон и откакто има подобен трон, се празнува като втори храмов празник на самия храм. Имаме към този момент такава богата традиция и доста християни от града знаят, че това е вторият празник на църквата и се събират на този ден, с цел да почетат Свети великомъченик Георги Победоносец, защото във Варна нямаме обособен храм на този популярен светец и „ Св. Атанасий “ се явява като привлекателен център за всички, които желаят да го почетат “, сподели отецът.
В тази връзка, църковното настоятелство провежда празника, който ще стартира още на 5-и против 6-ти, когато ще бъде отслужена вечерна работа т. е. - вечерня, с отслужване на петохлебие. Веднага след вечерната работа ще бъде отслужен акатист към Свети великомъченик Георги Победоносец пред неговата чудотворна икона. Отец Дончо Александров акцентира, че от 2014 година храмът има още една реликва – копие на чудотворната икона на светеца дарено от монасите от Зографския манастир в Света гора, на полуостров Атон.
На идващия ден, на 6-ти май, на южния трон от 9.00 часа ще бъде отслужена света литургия, а след нея водосвет за здраве и благословение на всички вярващи християни, които са уважили празника и са изпълнили храма. „ След това ще се освети оброк или курбан, както е прочут още, като доброжелателен подарък, т.е. даряване от църковно настоятелство на всички християни, които са уважили празника. С подготовка на 400 порции ще бъде раздадена тази благословена храна, с цел да могат миряните и духовно, и телесно да преживеят празника в чест на Свети великомъченик Георги Победоносец, който е популярен светец и героичен мъж. Към него се насочат не малко молебствия и той не закъснява да помогне на всички, които търсят неговата небесна помощ и застъпничество “, добави Дончо Александров.
Милена СТОЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР