Варна. Стотици варненци посетиха Музея по история на медицината на

...
Варна. Стотици варненци посетиха Музея по история на медицината на
Коментари Харесай

Варна: Стотици жители на града празнуваха Еньовден в Музея по история на медицината

Варна. Стотици варненци посетиха Музея по история на медицината на Еньовден, с цел да отбележат празника на слънцето, водата и билките. Това оповестиха от пресцентъра на Медицински университет – Варна . Събитието бе проведено от Медицински университет – Варна с поддръжката на фонд „ Култура " на Община Варна.
През целия ден празникът и билките, които порастват в района на Черноморското крайбрежие, се радваха на огромен интерес от страна на посетителите. Много хора се интересуваха от лечебното влияние на лечебните растения при разнообразни болести. Отговори на тези въпроси и на въпроси, свързани с естетствените залежи на билките, вярното им предпазване и приложимост, хората получиха от асистента по фармацевтична ботаника към МУ-Варна Джени Чернева. Студенти от МУ-Варна участваха в демонстрациите, които се организираха в трите работилници в Билкарницата. Там те посочваха разнообразни способи за подготвяне на лечебни билкови артикули - билкови чайове, настойки, отвари, сиропи, тинктури, маслени разтвори, лапи, както и в стъпките за хербаризиране на билки и другите способи на сушене на растенията. Всички гости имаха опция сами да си основат билкови торбички срещу инсекти, които да употребяват в домовете си. Имаше работилнички и за най-малките варненци.
Тайнството на българските традиции и обичаи за празника във Варненския край бяха разкрити от етнолога доцент доктор Лидия Петрова, а за положителното въодушевление на посетителите се погрижиха студентите от танцовия отбор на Медицински университет –Варна, които демонстрираха фолклорните обичаи за празника.
Всички хербаризирани билки по време на празника ще бъдат съхранени и изложени в непрекъсната експозиция, която ще добави сбирките в единствения в България Музей по история на медицината.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР