Варна. Системата на висшето образование се разрасна през последните години.

...
Варна. Системата на висшето образование се разрасна през последните години.
Коментари Харесай

Министър Красимир Вълчев: Системата на висшето образование се разрасна през последните години

Варна. Системата на висшето обучение се разрасна през последните години. Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който участва на формалното разкриване на постройката на Колежа по туризъм към Икономически университет – Варна, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . Третият корпус на Икономическия университет към този момент се обитава в реновираната постройка на някогашната Професионална техническа гимназия, която Министерски съвет безплатно даде за ръководство на Икономически университет – Варна за потребностите на Колежа по туризъм. Базата е напълно реновирана и от образователната 2017/2018 година колежът се обитава в нея. Сред формалните посетители на събитието бяха представители на локалната власт, народни представители, академичното управление на университета, преподаватели и студенти.
„ За мен е наслада да съм на откриването на постройката на Колежа по туризъм, който е с 55-годишна история. Откривайки тази постройка, решаваме казуса освен на Колежа по туризъм, само че и на Националното учебно заведение по изкуствата, което също ще има опция независимо да употребява постройката “, акцентира министър Красимир Вълчев. Той напомни, че макар разрастването на системата на висшето обучение през последните години, Икономически университет – Варна е запазил образованието на територията, на която е в този момент, запазил е районната си позиция във Варна. „ Това не значи, че е районен университет, а го прави национално различим “, съобщи министърът и добави, че тактиката на управлението на висшето образователно заведение през последните години е била вярна. Министърът съобщи, че Икономически университет – Варна ще бъде едно от трите висши учебни заведения, които ще се запазят като съществени центрове на образование в професионално направление „ Икономика “, както и едно от трите висши учебни заведения, които ще останат разпознаваеми в народен мащаб за образованието в професионално направление „ Туризъм ”. „ Това са двете посоки, които университетът развива и прибавя стойност. Има положителни преподаватели и по тази причина е различим “, сподели още министър Красимир Вълчев, който след тържествения водосвет преряза лентата на осъвременената база дружно с ректора на университета проф. доктор Пламен Илиев.
Колежът по туризъм е главно звено на Икономически университет – Варна. През актуалната година се празнуват 55 години от основаването му. Той е правоприемник на първото в България висше учебно заведение за подготовка на експерти за промишлеността на туризма, хотелиерството, ресторантьорството и свободното време, основано през 1963 година и получило публично самопризнание като Институт по интернационален туризъм. Министерският съвет издава Разпореждане № 811 от 8 ноември 1963 година за основаване на Учебен комплекс по туризъм. Само след месец, през декември 1963 година, Учебният център за подготовка на туристически фрагменти е организиран в хотел „ София “ – „ Златни пясъци “, като образователен хотел по сходство на хотел “Du Midi ” в град Давос, Швейцария.
Днес в колежа се образоват 700 студенти годишно, които сполучливо се осъществят на пазара на труда в България и чужбина. В своята 55-годишна история той е подготвил близо 10 000 експерти в постоянна и 35 000 в задочна форма, които заемат основни позиции на оперативни мениджъри и изпълнителски фрагменти, осъществят се като бизнесмени със личен бизнес в областта на туризма и свободното време у нас и зад граница.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР