Варна ще се пробва да стане първата Европейска столица на

...
Варна ще се пробва да стане първата Европейска столица на
Коментари Харесай

Варна ще кандидатства за Европейска столица на туризма

Варна ще се опитва да стане първата Европейска столица на туризма. Това разгласи кметът на морската община Иван Портних след съвещание на Националния съвет по туризъм, което се организира в курорта „ Св. Св. Константин и Елена “.

Европейският парламент одобри решение да започва състезанието за първа година, с помощта на самодейността на България и други страни. Представител на Министерство на туризма ще има собствен представител в журито, изясни министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя разкри, че е отправила зов към общините да аплайват, като ще бъдат подкрепени напъните на всички, които решат да се включат. 

„ Смятам, че Варна ще бъде една почтена Европейска столица на туризма ”, посочи министър Ангелкова.

За първите 6 месеца на тази година задграничните туристи, посетили Варна, са с 31 на 100 повече по отношение на миналата година. Данните са летище Варна, а нарастването се дължи на навлизането на нискотарифните самолетни компании, счита кметът Портних.

„ Вярвам, че когато успеем да развием и промотираме по най-хубавия метод и опциите за балнео и СПА туризъм, цифрата идната година ще е още по-впечатляваща ”, разяснява варненският кмет. -->

В народен мащаб упованията за летния туристически сезон са за растеж от 5 на 100 на задграничните туристи, което ще е нарастване за трета поредна година, означи отрасловият министър. 

Според Николина Ангелкова одобряването на Националната стратегия за туристическа реклама година по-рано се отразява в данните от последните години. За първите 5 месеца на тази година страната ни е била посетена от над 2.3 милиона задгранични туристи, което е с над 11 на 100 повече от същия интервал на миналата година. Над 1.6 милиарда са приходите от интернационален туризъм от януари до май. 

Националната стратегия за туристическа реклама за 2019 година планува да се концентрира върху целевите пазари от Топ 15. Там влизат Германия, Русия, Англия, Полша, Гърция, Румъния, Македония, Сърбия, Турция, Италия, Австрия, Франция и перспективните пазари Китай, Съединени американски щати, Япония, Южна Корея и Индия.

Заложената сума за туристическа реклама е над 13 милиона лв.. 

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР