Варна. Самодейки от Народно читалище Отец Паисий 1928“ – кв.

...
Варна. Самодейки от Народно читалище Отец Паисий 1928“ – кв.
Коментари Харесай

Варна: В Девненско откриха жътвата с възстановка на автентичен ритуал

Варна. Самодейки от Народно читалище „ Отец Паисий 1928 “ – кв. „ Река Девня “, направиха възстановка на обред за разкриване на жътварския сезон. Това оповестиха от Община Девня . Обредът се организира в равнищата на арендатора Ганчо Иванов в землището на местността Каровча, на пътя за с. Неофит Рилски, а посетители на ритуала бяха секретарят на Община Девня Елка Драгулева и ръководителят на Общинския съвет Владимир Ненков.
Местният енорийски духовник отец Иван насочи молитва за благодат, а бабите зажънаха първите житни класове със сърпове и паламарки. Възрастна самодейка описа на присъстващите деца по какъв начин преди време ергените са си избирали момите не съгласно външния им тип, а съгласно качеството на работа на равнищата.
Обредът бе придружен от национални песни и право хоро към снопа и погачата, от която всички си отчупиха за здраве и шанс. Секретарят на НЧ „ Отец Паисий 1928 “ Тодорка Узунова приготвя още един аграрни обред – за сбогуване с равнищата, който се прави след приключването на жътвата.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР