Варна. При повечето наблюдавани видове риби се регистрира преулов, но

...
Варна. При повечето наблюдавани видове риби се регистрира преулов, но
Коментари Харесай

Доц. д-р Елица Петрова: При повечето видове риби се регистрира преулов, но няма индикации те да бъдат застрашени от изчезване

Варна. При множеството следени типове риби се записва преулов, само че няма индикации те да бъдат застрашени от цялостно изгубване, както се е случило с черноморската скумрия. Това сподели в изявление за Радио „ Фокус “ – Варна доцент доктор Елица Петрова, шеф на Института по рибни запаси във Варна. „ Други промишлено значими типове, като черноморската акула, хамсията, барбуната също са обект на преулов и те през идващите години ще бъдат обект на профилирани проучвания “, уточни доцент доктор Петрова. По думите й, доста са факторите, които въздействат върху рибната фауна в Черно море. Изследванията обаче в тази посока би трябвало да бъдат интегрирани – концепцията да се включва огромен размер от данни за разнообразни индикатори на морската екосистема и да бъде обзет ареалът на разпространяване, доколкото тези типове правят обилни миграции в Черно море, изясни доцент доктор Петрова.
През последните години проучванията демонстрират наклонност за понижаване на биоразнообразието и рибните запаси, което важи за целия Световен океан и Черно море не е изключение. Причините за това са сложни, само че съществени са преуловът и замърсяването на моретата и океаните. „ Редуцирането или изгубването на типове довежда до нарушение на екологичния баланс на функционалните връзки сред другите групи организми и техните хранителни взаимоотношения. Това води до понижаване на продуктивността и стабилността на екосистемите “, сподели още доцент доктор Елица Петрова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР