Варна. Портрет на Махатма Ганди, нарисуван през 1935 година от

...
Варна. Портрет на Махатма Ганди, нарисуван през 1935 година от
Коментари Харесай

Варна: Портрет на Махатма Ганди, нарисуван през 1935 година от Борис Георгиев, беше представен в Градската художествена галерия

Варна. Портрет на Махатма Ганди, нарисуван през 1935 година от Борис Георгиев, беше показан в Градската художествена изложба във Варна, носеща името на създателя, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . Платното е дарено през август от Вирджиния Джакомети-Георгиев, която е сродница на художника. Портретът на Махатма Ганди ще бъде част от непрекъснатата сбирка от творби на Борис Георгиев в галерията.
През 1999 година Художествената изложба е именувана на огромния художник. В специфична изложбена зала в непрекъснатата експозиция са показани живописни картини, графики и рисунки, дарени на галерията от осиновената щерка на художника и негов правоприемник Вирджиния Джакомети – Георгиев от Италия.
Роден във Варна на 1 ноември 1888 година, с изкуството си Борис Георгиев доближава до забележителните висоти на огромните достижения на културата през 20-ти век. С изложбите си той е получил признанието на рецензията в България, Германия, Италия, Индия и Бразилия като модернист, а не като съвременен художник. Борис Георгиев от Варна, както художникът е подписвал своите картини, е създател, който надраства и уголемява тясно националните граници на българското изкуство и през 20-те години обогатява стилистиката му с ново духовно наличие. Произведенията му имат своята уникалност с универсалния си живописен език, в който идеопластичните правила, съзвучни с естетиката и хуманистичните идеали на изкуството на Италианския Ренесанс, са креативен обогатени с ориентацията към полезностите на Изтока и източните философии.
Диана СТОЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР