Варна. Побити камъни край Варна може да бъде сравнен с

...
Варна. Побити камъни край Варна може да бъде сравнен с
Коментари Харесай

Проф. Веселина Вачкова: Побити камъни край Варна може да бъде сравнен с подобни обекти в Сиракуза, Кападокия и Петра и Египет

Варна. Побити камъни край Варна може да бъде съпоставен с сходни обекти в Сиракуза, Кападокия и Петра и Египет. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Варна проф. Веселина Вачкова, историк и културолог. Тя уточни, че Големите Побити камъни, са познати на туристите, които са ги посещавали по време на визитата си във Варна. За страдание обаче те са много осакатена версия на това, което се вижда над Варненското езеро. Д-р Вачкова добави, че това са километри от Скален масив, който масив, който е безусловно посипан с вдълбани в скалата храмове, скулптури и други артефакти, а в подножието на този масив ние могат да се видят десетки мегалитни светилища.

„ Тук става дума за една просвета, която очевидно се е развила някъде сред десето и шесто хилядолетие преди Христа. Самите артефакти от Некропол II, които са най-стари се датират някъде сред шесто и пето хилядолетие, от Некропол I се датират от пето хилядолетие преди Христа, т.е. това са едни артефакти на повече от 7000 години. И в случай че с Варненския некропол не може да се направи паралел с различен обект, нито като златни декорации, нито като нефритени артефакти, то с този Свещена град ние имаме паралели, които можем да съпоставим “, добави историкът.

По думите й, тези паралели могат да бъдат видени и съпоставени с варненския случай. Така да вземем за пример в археологическия парк в Сиракуза, в Кападокия има сходен обект, в Петра и Египет. Проф. Веселина Вачкова добави, че става въпрос за големи скални масиви, в които до ден сегашен си личат тези пра-пра остарели артефакти и тези изваяни храмове.

„ Те обаче могат да се видят доста мъчно, тъй като са доста остарели и тъй като индивидът в онази остаряла ера, надалеч не се е съревновавал с природата. Той е довършвал тук-там, това което природата му е предоставяла, човешката интервенция е извънредно фина, съвсем незабележима, с внимание да не се нарани това, което природата към този момент е изваяла. И тъкмо заради тази причина сега, в който естествените сили се заемат да разрушават това нещо, ние се чудим дали даденият артефакт е естествено основан или е дело на човешка ръка “, сподели в умозаключение проф. Веселина Вачкова.
Десислава ВАСИЛЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР