Варна. От края на 2017 г. в УМБАЛ Св. Марина

...
Варна. От края на 2017 г. в УМБАЛ Св. Марина
Коментари Харесай

Медицински университет – Варна: Сономамотомографията е съвременният щадящ метод за ранна диагностика на рак на гърдата

Варна. От края на 2017 година в УМБАЛ „ Св. Марина ” работи модерният и единствен в страната диагностичен уред за проучване за рак на гърдата сономамотомограф. Тази система е извънредно подобаваща за ранно разкриване на рак на млечната жлеза, защото скенирането е изцяло автоматизирано и обгръща освен гърдата, само че и близките тъкани. Това оповестиха от пресцентъра на Медицински университет – Варна . Тази технология дава опция да се отстрани изцяло субективния фактор, действителен при класическата ехография на гърдата, изяснява проф. доктор Боян Балев, шеф на клиниката по образна диагностика в университетската болница „ Св. Марина “ във Варна. Прецизна компютърна стратегия следи за снимането на всеки милиметър от обекта, след което следва обработка на облиците и даването им за разбор от експерта. Изображенията се съхраняват в болничната система минимум 10 години и е обезпечен достъп на експертите до тях когато и да е.
Важно преимущество на системата е остъствието на йонизираща радиация. Това прави метода изцяло безопасен и по тази аргументи се предлага за диагностика, изключително при дами в репродуктивна възраст.
Най-голямото преимущество на сономамотомографията е, че може да се употребява с висока диагностична стойност при млади дами, при които класическата рентгенова фотография (мамография) е неприложима. До към 40 годишна възраст дребните патологични обекти, какъвто е и началният етап на рак на млечната жлеза, не могат да се изобразят на мамографията заради препокриване от естествената компактност на гърдата, изяснява проф. Балев. Тази физиологична специфичност обаче не е спънка за ултразвуковата сила, употребена при сономамотомографията. Системата записва всяка смяна в естествената конструкция на гърдата и я „ дава ” на лекаря за оценка.
Ракът на млечната жлеза е най-честата форма на рак измежду дамите и вторият по периодичност рак въобще. Ранното разкриване и лекуване е извънредно значимо за увеличение на възможностите за лекуване. Десет годишната преживяемостта при дами, открити в нулев или първи етап е 98%, до момента в който в по-напредналите стадии внезапно спада, например 65% в трети етап. Поради това е изключително значимо медицинските експерти и популацията да бъдат осведомени за опциите на актуалната здравна процедура в тази деликатна област.
Проф. Балев предлага проучването на всички дами, които са наследствено обременени, в това число и на кърмачки, защото методът е бърз, безвреден и ефикасен. Пациентките имат обезпечена опция при нужда и за консултация с гръден хирург за назначение на консервативно или оперативно лекуване.
Телефонът за записване на пациенти за проучването в кабинет „ Сономамотомограф “ в УМБАЛ “Св. Марина “ във Варна е 052/ 978 816.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР