Варна. На срещата на върха между лидери на Европейския съюз

...
Варна. На срещата на върха между лидери на Европейския съюз
Коментари Харесай

Der Tagesspiegel: Срещата във Варна: Няма знаци за сближаване между ЕС и Турция

Варна. На срещата на върха сред водачи на Европейския съюз и Турция в българския черноморски град Варна не бяха реализирани съглашения по значими въпроси, означават от редакцията на берлинския всекидневник Der Tagesspiegel .
И след диалозите, извършени във вечерните часове на понеделник, ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск подсети, че Брюксел има съществени терзания по отношение на зачитането на върховенството на закона в Турция. Подновена бе и рецензията във връзка задържането на жители на Европейски Съюз в Турция и дейностите на Анкара в региона на остров Кипър. Не бе спестена и загрижеността на Европейски Съюз по отношение на турската военна интервенция в Сирия.
Въпреки това турският президент Реджеп Тайип Ердоган остана оптимист, че връзките сред Турция и Европейски Съюз могат да се подобрят още веднъж. „ Надяваме се, че сме оставили сложните връзки в предишното “, бяха думите на Ердоган от Варна. Същевременно той напомни, че Турция се стреми към участие в Общността от 1963 година насам, само че по този начин и не е получила статут на претендент. Непосредствено преди срещата Ердоган прикани Европейски Съюз съживи замразения развой на договарянията за присъединение.
Срещата трябваше да бъде началото на доближаване сред Европейски Съюз и Турция – оптимизмът бе осезателен както в Брюксел, по този начин и в Анкара. Но първичният й план пропадна. Европейски Съюз и Турция са се отдалечили толкоз доста един от различен, че към този момент не става въпрос за създаване на по-добри връзки, а единствено за попречване на по-нататъшното им изостряне. Задачата е задоволително сложна: малко преди срещата във Варна Ердоган заяви за ново навлизане на турската войска в Сирия.
Турция се нуждае от Европейски Съюз като търговски сътрудник и европейците се нуждаят от турците в политиката за бежанците. Всичко, което е отвън тези съществени ползи, подсигурява спор: Турция блокира сондирането за природен газ в Средиземно море на член на Европейски Съюз. Анкара изостри напрежението и в Егейско море, оспорвайки границите си с Гърция. – Република Кипър в Средиземно море и се намира надолу поради противоречивите граници в Егейско море с Гърция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР