Варна може да обедини пилотно усилията на научната и образователна

...
Варна може да обедини пилотно усилията на научната и образователна
Коментари Харесай

Министърът на иновациите: Варна може да обедини наука и образование за създаване на иновационен потенциал и капацитет

Варна може да сплоти пилотно напъните на научната и просветителна общественост в района за основаване на иновационен капацитет и потенциал. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Милена Стойчева на работна среща с ректори на висши образователни заведения от града. На нея бяха разисквани политиките в региона на науката и нововъведенията, които министърът дефинира като основни на национално и на интернационално равнище.

В работната среща по покана на министър Стойчева участваха ректори и заместник-ректори от Икономически университет – Варна, Технически университет – Варна, Медицински университет – Варна, Висше военноморско учебно заведение „ Никола Йонков Вапцаров “, Варненски свободен университет „ Черноризец Храбър “, Висше учебно заведение по мениджмънт, а хазаин беше Иван Портних, кмет на Община Варна.

Министър Стойчева прикани ректорите да работят, тъй че да трансфорат Варна в зона на знанието и нововъведенията и акцентира мощния капацитет на града.

„ Именно образованието и науката са заложени в развиването на морската ни столица. Варна може да бъде добър образец и да сътвори благоприятни условия за привличане на вложители от други страни, които слагат научната и развойна активност в основата на идващото равнище нововъведения “, акцентира Стойчева.

Във фокуса на срещата беше и новият Закон за поощряване на научните проучвания и нововъведения, където водеща институция е Министерството на образованието и науката (МОН). Министърът съобщи, че ще предложи да се удължи срокът за Министерството на нововъведенията и растежа (МИР) за мнения, с цел да може да се уточняват някои текстове.

„ Подкрепата за нововъведения не би трябвало да бъде единствено финансова. Ще предложим да се включат и нефинансови механизми като облекчение на административни режими, данъчни тласъци, основаване на условия за потребление и развиване на иновационния капацитет и други “, съобщи министър Стойчева.

Тя очерта и опциите по двете европрограми – Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ 2021-2027 (ПКИП) и „ Програма за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ 2021-2027 (ПНИИДИТ), по които също ще бъдат отворени благоприятни условия за създаване и внедряване на нововъведения.

От страна на ректорите във Варна беше декларирано предпочитание за по-тясно съдействие с института ИНСАИТ – Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии, както и обща среща в необятен формат сред МИР и МОН, за което Стойчева пое ангажимент да се състои допустимо най-скоро.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР