Варна може да има нови 41 километра велоалеи. Осигуряването на

...
Варна може да има нови 41 километра велоалеи. Осигуряването на
Коментари Харесай

Проект за близо 8 милиона лева: Изграждат нови велоалеи в Морската столица

Варна може да има нови 41 километра велоалеи. Осигуряването на бърза велосипедна връзка сред обособените квартали с центъра на града и Морската градина ще облекчи доста автомобилния трафик.

Проектът е за близо 8 милиона лв.. Предвидена е и връзка пред Аспарухов мост, която може да се построи в партньорство с Агенция " Пътна инфраструктура " при ремонта на оборудването.

С всяка година във Варна велосипедистите стават от ден на ден, само че не и велоалеите.

Проблем в напредването е и неналичието на маркировка и загради там, където се пресичат пътищата на коли, велосипедисти и пешеходци.

" Те са проектирани напълно върху тротоарите, отнемайки пешеходното пространство, би трябвало да бъдат препроектирани отначало ", съобщи пред Българска национална телевизия Евгени Балев, велоклуб.

Велоалеите в града са незадоволителни, по тази причина колелото не може да се трансформира в опция на колата, считат варненци.

В общината във Варна регистрират нараствания интерес към напредването с велосипед и плануват израждането на още трасета.

" Във всички региони на Варна има построена велоалейна мрежа, общата ѝ дължина е към 35 километра. Все по-често се употребяват велоалеите и велосипедното придвижване. Съдим за това по непрекъснато постъпващите оферти към нас за нови велотрасета, за нови разширения на велосипедната мрежа ", сподели още Тихомир Тимов, шеф отдел " Общинска инфраструктура ", Община Варна.

От общината обясниха още, че при планирането на главен ремонт на улица или бул. се преглежда опцията за построяването на велоалея. Следващото предизвикателство ще бъде проектирането на такава по Аспаруховия мост при реконструкцията на оборудването.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР