Варна. Методите на преподаване в училищата и университетите в страната

...
Варна. Методите на преподаване в училищата и университетите в страната
Коментари Харесай

Министър Красимир Вълчев: Методите на преподаване в училищата и университетите в страната трябва да се променят и това трябва да е доминираща култура

Варна. Методите на преподаване в учебните заведения и университетите в страната би трябвало да се трансформират и това би трябвало да е преобладаваща просвета. Министерството на образованието и науката си е сложило за цел да популяризира културата на нововъведения и на новаторски способи на преподаване. Това разяснява отрасловият министър Красимир Вълчев по време на траялия повече от два часа конгрес под мотото „ Европа в нашия дом ” във Варна, проведен от Политическа партия ГЕРБ, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . Срещата мина при претъпкана зала в Юнашкия салон. На нея участваха депутатите от ГЕРБ Таня Петрова и Павел Христов, кметът на Варна Иван Портних, регионалният шеф Стоян Пасев, шефът на Регионалното ръководство на образованието Венцеслава Генова, преподаватели и шефове от детски градини и учебни заведения в града, ректори на университети, представители на локалната власт и на разнообразни институции.
„ Системата на образованието от 20 век е доста повече основана на знанията, на всеобщото произвеждане, на стандартизирането, системата на 21 век обаче би трябвало да предизвика в задоволителна степен децата, учениците и студентите да учат. Всеки един от нас учи доста повече отвън системата, в сравнение с в учебно заведение. По-голямата загуба е децата да не се научат да учат, в сравнение с да пропуснат някакви познания “, изясни Красимир Вълчев. Той добави, че стимулирането на новаторския метод при образованието няма да стане с предоставяне на указания или с написването на разпоредба. „ Ще се опитаме с говорене да променим процеса на образование като просвета. Промяната ще осъществяваме с говорене “, сподели министърът на образованието и науката и добави, че по тази причина интензивно се работи с Регионалните ръководства на образованието по места и с шефовете на образователни заведения.
В отговор на изявление на родител в залата, че учебниците в гимназиалния курс са комплицирано написани, министър Вълчев разяснява, че учителят не е длъжен да следва учебника. Според него преподавателите би трябвало не да повтарят написаното, а да предизвикат учениците да дискутират, да ги въодушевяват да получават познания и умения. Фокусът не би трябвало да е върху тематичното систематизиране. По мотив изказано мнение в залата, че системата на образованието може да се усъвършенства като се върне оценката за държанието на учениците, Красимир Вълчев означи, че това до каква степен системата би трябвало да бъде санкционираща и изключваща е въпрос на продължаващи полемики. Той обаче цитира данни за интервала преди 1989 година, когато прибързано отпадналите от системата на образованието са били близо 40%. „ Идеята ни през днешния ден е с най-много старания да научим учениците на това, което е заложено в образователните стратегии и да придобият основни компетентности. Други би трябвало да са методите. Да, би трябвало да има почитание и към учителите, само че би трябвало да го спечелим с работа и с резултати. Затова, че сме възпроизвели генерации от необразовани, ненапълно казусът е и на просветителната система “, разяснява още министър Вълчев.
По време на срещата той заяви, че през тази година ще бъде финансирано закупуването на електронни дневници за учебните заведения, които имат предпочитание да ги вкарат. Към тях ще има и модул за известяван на родителите, а те ще облекчат доста и работата на учителите. Красимир Вълчев уточни, че би трябвало да се купува техника за учебните заведения и добави, че по Националната стратегия за осведомителните технологии това се прави, само че за сравнителна дребна част от учебните заведения. „ Това, от което имаме потребност, е увеличение на броя на класните стаи с проектори и мултимедийни дъски, тъй като единствено 40% имат такива “, добави той и даде обещание, че със средства от планове ще бъде закупено неонходимото съоръжение, като най-вероятно страната ще обезпечи и устройства на част учителите за работа с електронните дневници. Ресорният министър регистрира, че несъмнено са нужни доста пари за вложения в базата и в модернизацията й, само че въпреки всичко министерството е избрало да усили заплатите на учителите, което е поръчител за положително обучение.
Диана СТОЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР