Варна. Изложба Честванията на Българската Свобода“ е подредена в Музея

...
Варна. Изложба Честванията на Българската Свобода“ е подредена в Музея
Коментари Харесай

Варна: Изложба „Честванията на Българската Свобода“ е подредена в Музея на Възраждането в града за Националния празник на България – 3 март

Варна. Изложба „ Честванията на Българската Свобода “ е подредена в Музея на Възраждането във Варна за Националния празник на България – 3 март, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . Изложбата е обичайната и показва експонати, свързани с годишнини, отбелязващи бележитата дата. Включени са юбилейни монети, медали, значки, отсечени за празнувания на Българското избавление. Наградните оценки са връчвани на български опълченци за тяхното присъединяване във войната и най-много геройството при Ст. Загора, Шипка и Шейново.
Сред атрактивните предмети е сребърна чаша с монограм на съветския император Николай II. Чашата е с позлата от вътрешната страна, а на дъното й е изписано името на нейния собственик – опълченеца Иван Илиев Владиков. Тези чаши са част от празненствата във връзка 25-тата годишнина от Освобождението на България. Те са специфичен подарък от съветския император към българските опълченци – носители на Георгиевски кръст за смелост, като на дъното на всяка чаша е гравирано името на опълченеца, на който тя принадлежи.
Интересни са и двете керамични чаши с изображения от шипченските боеве, дело на сливенския клон на ПОД „ Шипка “, направени през 1902 година За пръв път в галерия е включена фотография, представяща щафетната лекоатлетическа обиколка, която се организира към този момент 55 години във Варна. Снимката е част от фонда на отдел „ Най-нова история “ на РИМ-Варна. В изложбата са включени предложения от 30-те, 60-те, 70-те, 80- те години на XX в. Експонатите ще могат да се видят до 16 март 2018 година в постройката на Музея на Възраждането.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР