Варна. Имаме много добър летен сезон 2017 година, уверявам ви,

...
Варна. Имаме много добър летен сезон 2017 година, уверявам ви,
Коментари Харесай

Министър Николина Ангелкова: Сезон 2018 ще бъде успешен, ако работим съвместно

Варна. Имаме доста добър летен сезон 2017 година, убеждавам ви, че и лято 2018 ще бъде сполучливо, в случай че дружно набележим и съблюдаваме ограниченията за чиста околна среда. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на полемика „ За по-чист морски туризъм “ във Варна. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на туризма. На форума участваха министърът на околната среда и водите Нено Димов, кметът на Варна Иван Портних, регионалните шефове на Варна и Добрич и представители на туристическия бизнес и отрасъл в района. Събитието е инициирано от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и от Портала КМЕТА.bg.
Министър Ангелкова поддържа с последни данни прогнозите си за сполучлив сезон. „ Само за юни 2017 година 190 хиляди туристи са пренощували в Област Варна. " Това е с 8% растеж по отношение на същия месец на 2016 година При задграничните посетители растежът е 11%. Туристите общо са осъществили над 1 млн. нощувки за юни в региона, приходите от нощувки надвишават 51 млн. лева единствено за юни, което е с 16% нарастване по отношение на юни 2016 година ", уточни министърът. Тя добави, че Министерството на туризма към този момент води договаряния за сезон 2018 година с огромните туроператори, измежду които е и TUI Group.
„ Успешните резултати за българския туризъм следва да бъдат надградени и най-важното е те да бъдат устойчиви. Устойчивостта е обезпечена единствено когато предлагаме първокласен артикул. Голяма част от това качество е обвързвана с инфраструктурата на околната среда “, добави министър Ангелкова. Тя акцентира, че е извънредно значимо концесионерите, наемателите на плажовете и хотелиерите да ползват разделното събиране на боклуци според европейските правила и българското законодателство. „ Така ще можем оптимално да се доближим до по този начин наречената кръгова стопанска система и да оползотворяваме отпадъците, с цел да се употребяват в разнообразни сфери от икономическия живот на страната “, сподели министърът на туризма. Още от началото на дейния летен сезон инспектирахме с министър Димов построените към този момент пречиствателни станции по Българското Черноморие, задачата ни бе да забележим какви са проблемите и следва ли да бъдат решени в границите на четиригодишния управнически мандат.
По отношение на инспекциите на морските плажове, които прави туристическата администрация, министър Ангелкова означи спад в установените нарушавания. „ Много е значимо всички институции да извършват пълномощията си и нарушителите да бъдат глобени “, добави тя и означи, че се следят и нов вид нарушавания. Като образец министърът даде юридически лица, които са спечелили процедури за наем на морски плажове, само че не встъпват в договорните си отговорности. „ Очевидно, с цел да употребяват гратис плажа. Сезирали сме прокуратурата “, увери Ангелкова.
Пред участниците в полемиката тя напомни, че посредством промени в Закона за туризма и в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие ще бъдат групирани плажовете съгласно техните специфики и ще има ясни правила за развиването на къмпинг туризма. " Изключително доста хора желаят да го практикуват, значимо е обаче това да става на избрани места с обезпечени за почиващите най-малко минимални санитарно-хигиенни условия. Чрез промени в Закона за устройство на територията пък се разисква въвеждане на по-лек режим за създаване на къмпинги, с цел да могат хората, фенове на този тип туризъм, да го практикуват, както и да бъдат улеснени тези, които желаят да влагат в него. В момента режимът за създаване на къмпинги е комплициран, условията са като за създаване на хотел. Един от главните цели на нашето държавно управление е обвързван с понижаване на административната тежест, редукция на режимите или унищожаване на ненужните, с цел да може да се облекчат бизнесът и жителите. Уверявам ви, че ще продължим да работим в тази посока ", сподели министър Ангелкова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР