Варна е последният български град, освободен от турско робство по

...
Варна е последният български град, освободен от турско робство по
Коментари Харесай

Под дъжда Варна отбеляза 145 години от Освобождението на града

Варна е последният български град, освободен от турско иго по силата на Санстефанския предварителен контракт и на Берлинския контракт.
Варна означи 145 години от Освобождението на града от турско иго.

По случай празника венци и цветя бяха положени пред паметника в двора на Духовно-просветния център „ Св. Архангел Михаил “. На ритуала участваха новият регионален шеф на Варненска област Андрияна Андреева, зам.-кметът на Община Варна Коста Базитов, общински съветници, контраадмирал Кирил Михайлов - пълководец на Военноморски сили, Христо Христов - кмет на регион " Младост ", Ивайло Маринов - кмет на регион " Аспарухово ", Веселин Василев - зам.кмет на регион " Приморски ", представители на институции, партии и жители.

Молебен отслужиха свещеници от Варненска и Великопреславска митрополия.

Програмата за отбелязването на днешния празник планува още концерт с присъединяване на Симфоничния оркестър и солисти на Държавна опера -  Варна. В програмата ще има арии, дуети и ансамбли от композиторите Румен Бояджиев – наследник, Моцарт, Бизе, Верди, Карлос Гардел, Йохан Щраус и други Диригент: Григор Паликаров. Концертът ще се организира на площад " Независимост ", а началото му е оповестено за 20:30 часа.

Мястото, на което всяка година варненци се събират, с цел да поднесат цветя е историческо. Преди 145 години там жителите посрещат с самун и сол съветските войски, предвождани от военачалник Аркадий Столипин.

Варна е последният български град, освободен от турско иго по силата на Санстефанския предварителен контракт и на Берлинския контракт.

На 27 юли 1878 година съветски войски от XIV Брянски полк навлизат във Варна и освобождават града от османска власт. 

Градът е освободен по-късно от останалата част на страната, тъй като турски гарнизони остават във основните замъци на Североизточна България. Според Санстефанския кротичък контракт, тяхното евакуиране не е строго несъмнено с съответна дата. Едва след Берлинския конгрес излиза наяве, че Варна остава в рамките на новоосвободеното княжество и това поставя завършек на турското военно наличие в региона.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР