Варна е готова с организацията за Европейската купа по ветроходство

...
Варна е готова с организацията за Европейската купа по ветроходство
Коментари Харесай

Варна е готова за Европейската купа. 40 яхти са подали заявки за участие

Варна е подготвена с организацията за Европейската купа по ветроходство в олимпийския клас Лазер. Както „ Петел ” писа, конкуренцията ще бъде открита на следващия ден (петък) от 11 часа на кея в зоната за отдих на Пристанище Варна, а малко по-късно започва първата гонка. Около сцената ще има екрани, по които всеки ще може да следи гонките, направени са и два слипа, по които яхтите ще навлизат във вътрешността в морето.

Днес уредниците разкриха детайлности за влиятелната спортна демонстрация на конференция в Юнашкия салон. Пред медиите застанаха Росен Марангозов, началник на Българска федерация по ветроходство, Кристиан Димитров, шеф на Дирекция „ Спорт ” към Община Варна, Тодор Иванов, основен арбитър на надпреварата и звездата на Семеен кодекс „ Черно море Бриз ” Мариела Николова.

„ До този миг поръчки за присъединяване са подали 40 яхти – 29 от България, 6 от Румъния и 5 от Украйна. 19 яхти ще се конкурират в клас „ Лазер 4.7 ”, в който са 4 възрастови групи, 11 в „ Лазер Стандарт ” и 10 в „ Лазер Радиал ” с по 3 възрастови групи. След сбора от точките ще стане явен крайният победител, на който ще връчим Европейска купа Варна. Радващо е, че ние сме един от петте района, от които общия брой на точките ще дефинира и абсолютния притежател на Европейската купа ”, съобщи Марангозов. Последният посочи, че морската столица е хазаин на четвъртия кръг от Европейската купа, като първите три са били в Анкона, Белгия и Швейцария.

Регатата във Варна е с огромен коефициент – 50, в Световната федерация и е годна за международната и европейската класация.

Варна ще е показана от 6 състезатели на Семеен кодекс „ Черно море Бриз ” и 4 от Яхтклуб „ Капитан Георги Георгиев Порт Варна ”. С най-големи шансове от тях за призови места са Иван Филчев и Мариела Николова в „ Лазер Радиал ” и Калина Маринова – в „ Лазер 4.7 ”.

Главният арбитър Тодор Иванов разгласи, че за първите два дни са планувани по 3 гонки, а в неделя – две. Стартът ще зависи от времето, а всички гонки са във Варненския залив.

В петчленното интернационално жури, което вероятно ще преглежда митинги, са включени шефът на класната асоциация EurILCA Жан Люк Мишон, Никола Александров, Румен Паунов, Козмин Андоне и Драгомир Андонович.

„ Ние ще сме домакини на Европейската купа в „ Лазер ” три години подред – 2018-а, 2019-а и 2020-ата. Ако се оправим добре, имаме уверението на господин Жан Люк Мишон, че Варна ще бъде определен за хазаин на европейското състезание в „ Лазер ” през 2021 година. Подобен шампионат в никакъв случай не се е провеждал в България и в случай, че успеем, това ще утвърди Варна като водещ морски център. Знаете, че през 2009-а ние приехме и европейското в клас „ ФИН ”, сподели Кристиан Димитров.

Той изрази удовлетворение, че Европейската купа ще донесе голяма реклама на морската столица, която е нужна за кандидатурата на Варна за европейски град на спорта през 2019 година.

„ Ние разпространяваме водните спортове на интернационално равнище, защото имаме и огромна упоритост да създадем водна база във Варна. Тя ще е към Трета буна и там подводничари, сърфисти и ветроходци ще държат своето съоръжение и лодки ”, добави Димитров.

 Разбра се още, че конкуренцията е годна за ранглистата на БФВ, като след нея и „ Циклон ” в Поморие ще бъдат избрани  националните тимове за международните и европейски шампионати в Холандия и Швеция, както и за отборното в „ Тим Рейсинг ” в Италия и първата олимпийска подготовка в Дания.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР