Варна е едно от местата с най-чист въздух у нас.

...
Варна е едно от местата с най-чист въздух у нас.
Коментари Харесай

Варна е сред 9-те общини у нас с чист въздух

Варна е едно от местата с най-чист въздух у нас. Опасно замърсяване на атмосферата над морската столица въобще няма, регистрират двете станции на екоминистерството.

И в ж.к. „ Чайка”, и в гъсто застроения " Цветен квартал " средногодишните стойности на фини прахови частици за предходната година са под нормата от 40 микрограма на пространствен метър - надлежно 26,45 µg/m³ и 27,44 µg/m³. И в двата региона дневните правила не са превишавани повече от 30 дни при норма 35.

Снимка: btvnovinite.bg

Станцията в „ Чайка” обаче работи от една година. Преди това - до 2016 година, датчиците регистрират замърсяването на площадка наоколо до Островната промишлена зона и жп гарата, където са част от предприятията в града. Тогава стойностите съвсем годишно са били над нормата.

Пикът е през 2013 година, когато пункт „ Батак”, както тогава е името на станцията, регистрира замърсяване над позволеното през 155 дни, а междинната централизация на прахови частици за цялата година е над 50 µg/m³.

Местните 2019 – още веднъж ти местиш: Дебатът за Варна В ефира на bTV претендентите за кметския пост във Варна премериха сили

Анализът на общината сочи, че близо 80% от семействата употребяват ток за отопление, а най-вече фини прахови частици се отделят в регионите „ Приморски” и „ Младост”. За разлика от множеството градове у нас, където главният източник е битовото отопление на твърдо гориво, в морската столица измежду главните замърсители е трафикът.

Снимка: btvnovinite.bg

През лятото той удвоява въздействието си. В третата по население област, където публично живеят към половин милион души, са регистрирани близо 220 000 транспортни средства. Голяма част от тях минават и през административния център Варна.

Заради това общината чака, че новата част на бул. „ Васил Левски”, който беше пуснат за придвижване преди няколко месеца, ще облекчи трафика през града към курортните комплекси, който към този момент няма да влиза в централната градска част. Така прогнозите са за по-малко тапи и по-чист въздух.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР