Вариантите за стадион Христо Ботев са два – довършване на

...
Вариантите за стадион Христо Ботев са два – довършване на
Коментари Харесай

Илиян Филипов: Два са вариантите за Колежа, готов съм авансово да довърша целия стадион

Вариантите за стадион „ Христо Ботев ” са два – дотъкмяване на стадий 1 с 6 млн. лв. отвън обезпечените средства или изцяло довеждане докрай с още 22 млн. лв.. Това съобщи притежателят на ПИМК Илиян Филипов по отношение на напрежението към Колежа.
Прочетете още
Днес почитателите на Ботев излязоха  с нова позиция, съгласно която техните претенции не са свързани с спомагателни обществени средства: - корекция на некачествено изпълнените СМР за сметка на изпълнителя; осъществяване на целия покрив върху четирите бранша с целево отпуснатите 12 млн. кредит; въвеждане в употреба на целия стадион с четирите бранша на първи стадий от строителството.

Относно първото искане Филипов съобщи, че до този миг нито един повреден детайл на стадиона не е актуван и не взет един лев от Община Пловдив.

„ Прекратили сме три контракта с подизпълнители за разнообразни действия. Знаем всички недостатъци, като безусловно всички ще бъдат отстранени. Всичко това може да бъде тествано. Ние сме създали 70 тона парапети и не сме взели една стотинка от тях досегa ”, изясни Филипов.

Относно другите претенции Филипов съобщи, че от март 2020 година той е работил само и единствено за стартирането на стадиона с 4 трибуни.

„ Когато се разбрахме, че стадионът ще бъде с 4 трибуни и стартира препроектирането, нито един път не е ставало дума да се пускат в употреба единствено две.  Тези клюки са пристигнали при диалога с надзора и почитатели преди време, който им споделил, че хипотетично, вероятно – в случай че няма пари може да се пуснат две трибуни. Аз не съм спирал да работя за стартирането и на четирите трибуни, като  всички детайли по тях се работят ”, сподели предприемачът.

За средствата за завършването Филипов сподели, той сподели, че даже е понижил сумата по контракта си с Община Пловдив

„ Според количествено-стойностните сметки на публичната поръчка първият стадий би трябвало да коства 45 млн. лв., аз обаче ги понижих до 42 млн. лв., като всичко е за моя сметка. До този миг има обезпечени 36 млн. лв. – 25 млн. лв. от страната и 11 млн. лв. от заема – 1 млн. лв. от него отидоха за седалки, аз не съм страна по контракта за тях.  Изключително неточно бяха показани нещата на конференцията на Ботев за цените, които се строи Колежа и Лаута.  Те съпоставиха цената на бетона на двата обекта. Обаче на Локото имат обособени позиции за скелета, за наливане, за тоалетни и всевъзможни други спомагателни действия. При мен всичко е в цената на бетона. Ако се съпостави цената на стоманено-бетонната структура на ст. „ Христо Ботев ” е доста по-евтина. Защото килограмът арматура е 2,15 лева при нас, а на Локото е 2,47%, което е 15% разлика.  В самата структура арматурата е доста повече от бетона. Цената на бетона па Ботев би трябвало е да с 45% по-скъпа, с цел да се изравнят цените на двете стоманено-бетонни структури. Тези неща обаче не се споделиха. Бяха изкарани 5 позиции от общо 11 500 плюс още 1500 при проектирането и споделиха – ПИМК-а краде ”, съобщи Филипов. Според него  има хора, които не желаят стадионът да се случат в мандата на този кмет и съзнателно се саботира плана.  Той изясни, че след брифинга е поканил почитателите да има даде всички документи по строителството, те обаче отказали. Причината е, че желали документите от Общината.

Сега Община Пловдив и Общинският съвет би трябвало да вземат решението, по какъв начин да продължи строителството на Колежа.

„ Както споделих, трябват още 6 млн. лв. за първия стадий. Ако желаят с парите от 36 млн. лв. да се направи цялата козирка, това значи стадионът да няма отвесна планировка, осветяване, озвучение, видеонаблюдение и да не може да вземе лиценз. За да се пусне в употреба и четирите трибуни трябват общо 42 млн. лв. – с козирка над бранш А и структура над бранш В.  При обезпечаването на средствата до края на март ще го завърша и през април ще се играят мачове, защото това ми е задължението към притежателя на клуба Антон Зингаревич ”, изясни Филипов.

На вчерашната оперативка в Община Пловдив се е дискутирал и различен вид за цялостното довеждане докрай на стадиона, като тази година в бюджета да се заложат 8 млн. лв., а дейностите за останалите 14 млн. лв. да се създадат предплатено от ПИМК.

„ Казах, че съм склонен на този вид да се разпределят в три бюджетни години 8 млн. лв. през тази, 8 млн. лв. през 2024 и 6 млн. лв. през 2025 година. Аз ще извърша  дейностите, а Общината ще се разплати с мен след приемането на бюджетите им в съответните години. Ако се вземе това решение целият стадион, както е по картинката ще бъде приключен до октомври тази година ”, сподели Филипов.   Той е направил и изследване за нови игрища, които се вършат в Източна Европа през последните годни.  Два нови стадиона в Албания и Унгария по 18 000 седящи места са били 90 млн. евро, а в Румъния подобен от 8500 места – 25 млн. евро.

На първи февруари в сряда е плануван и митинг на почитателите на  Ботев поради свадите към Колежа.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР