Варианти за премиери имаме, но за кабинет – не. За

...
Варианти за премиери имаме, но за кабинет – не. За
Коментари Харесай

Румен Христов: СДС не е партия на статуквото 


„ Варианти за министър председатели имаме, само че за кабинет – не. За министър-председател имаме 7 разновидността, за министри – също. Сред тях има и политически лица, и специалисти. Създаването на държавно управление зависи от това дали ще е съдружно или ще е държавно управление на малцинството. Не съм оптимист за сформиране на държавно управление. В историята на България имаме единствено едно държавно управление, определено с третия мандат. Дано реализираме единодушие, само че не съм оптимист ”.

Това съобщи Румен Христов, ръководител на Съюз на демократичните сили, който е съдружен сътрудник на ГЕРБ, пред NOVANEWS.

По думите му първо парламентарната група би трябвало да излъчи хората, които ще получат мандата. „ Нека получим първо мандата, прекомерно рано е, той ще пристигна най-рано не идната, а по-следващата седмица ”, сподели Христов.

За упреците, че ГЕРБ-СДС са партия на статуквото, той бе безапелационен: „ Не одобрявам че сме партия на статуквото. Какви са партиите в Англия и в Америка с по 200-300-400-годишна история? Това са систематични партии, които стоят на терен и си носят кръста за това дали са управлявали добре или зле. 13 обединения бяха за малко в българския парламент и ги няма – завършиха. Да се твърди за партии, които са 30 година в Народното събрание, че са статукво, е неточно. ”.

Относно предложенията президентът да не управлява някои от службите за сигурност, Христов сподели, че Съюз на демократичните сили имат предложение за промени в Конституцията – президентът да не се избира директно от жителите. „ Сега има свръх натоварване на упования. Той има лимитирани пълномощия, само че за него са дали своят вот най-вече жители. За да се получи този баланс е добре да има смяна в Конституцията. Взаимният надзор не е неприятен, в случай че нямаме директно определен президент, нашата концепция е да имаме горна камара на Народното събрание.Тази роля я играе президента ”, сподели Христов, визирайки опцията за налагане на несъгласие.
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР