Вариантът Омикрон не изглежда по-лош от появилите се досега други

...
Вариантът Омикрон не изглежда по-лош от появилите се досега други
Коментари Харесай

Учени: Омикрон не изглежда по-лош от другите варианти |

Вариантът Омикрон не наподобява по-лош от появилите се до момента други вариации на ковид, считат учени от Световната здравна организация и Съединени американски щати, съобщи Агенция Франс Прес.

Те обаче предизвестяват, че са нужни още проучвания, с цел да се реши по-точно остротата на причиняваното от него заболяване.

Макар да е възможно да се предава по-лесно от другите разновидности, е „ доста малко евентуално “ Омикрон напълно да преодолява отбраната на имунизациите, съобщи Майкъл Райън, от СЗО.

„ Предварителните данни не демонстрират, че е по-тежък. По-скоро посоката е към по-малка заостреност “, сподели той в изявление за Агенция Франс Прес, само че акцентира, че са нужни още проучвания.

Райън също по този начин уточни, че няма признаци, които да сочат, че Омикрон може да преодолява отбраните, които дава съществуващите ваксини против COVID-19.

„ Имаме високоефективни ваксини, които се потвърдиха против всички досегашни разновидности във връзка с тежестта на болесттите и хоспитализациите. Няма причина да чакаме, че това няма да е по този начин с Омикрон “, добави той, визирайки първични данни от Република Южна Африка, където разновидността първо бе засечен.

Райън обаче призна, че съществуващите ваксини могат да се окажат по-малко ефикасни против Омикрон, който има над 30 разновидности на спайк протеина върху повърхността на ковид и разрешава проникването в клетките.

Американският топ специалист Антъни Фаучи изрази сходно мнение, като сподели, че Омикрон не наподобява по-лош от предходните разновидности, а първичните наблюдения демонстрират, че може да се окаже по-мек.

Ясно е, че е високо разпространим, евентуално по-високо от Делта, настоящия преобладаващ вид, сподели Фаучи.

„ Но е съвсем несъмнено, че не е по-остър от Делта “, добави той в изявление за Агенция Франс Прес. „ Може да се допусна, че може да е и по-мек “.

Фаучи обаче предизвести да не се вършат прибързани заключения, тъй като досегашните данни за Омикрон са главно от население на млада възраст, което е по-малко евентуално да бъде прието в болница. Както и че от време на време лишава седмици преди да бъде развито тежко заболяване.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР