Върху движението и продажбите на прасета във Варненския регион се

...
Върху движението и продажбите на прасета във Варненския регион се
Коментари Харесай

Забраняват продажбите и движението на прасета във Варненска област

Върху придвижването и продажбите на свине във Варненския район се постанова възбрана, сподели през днешния ден регионалният шеф Стоян Пасев след експертна среща, свикана поради установения през вчерашния ден случай на болна от африканска чума дива свиня в землището на Повеляново.

В съвещанието взеха присъединяване зам.-министърът на земеделието и храните Янко Иванов и представители на Българската организация по сигурност на храните.

"Най-добре е хората, които имат домашни свине в региона да ги заколят и изядат ", съобщи зам.-министър Иванов, представен от Българска телеграфна агенция. По думите му за момента е известно, че в Повеляново се отглеждат 10 такива животни. Той напомни, че в случай че бъде установен случай на инфектирано прасе, животните ще бъдат избити, като за нерегистрираните стопаните няма да получат компенсации.

Иванов уточни още, че макар преодоляването на обстановката към огнището с африканска чума в провадийското село Тутраканци, очевидно в региона има съществуване на зараза. Най-добре би било, в случай че хората преустановят развъждането на свине в околните 1-2 години, уточни зам.-министърът.

Областният шеф добави, че възбраната за продажба на свине не важи за свинекомплексите в региона. Изискването към тях е да съблюдават прецизно ограниченията за предварителна защита против болестта.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР