Върховният законодателен орган на Иран иска да преследва организаторите на

...
Върховният законодателен орган на Иран иска да преследва организаторите на
Коментари Харесай

Без песни и танци на иранския ден на жената

Върховният законодателен орган на Иран желае да преследва уредниците на тържество от кметството на Техеран за деня на дамите в Иран, заяви организация ИСНА, представена от Агенция Франс Прес.
 
Видеоклип от събитието във вторник, по време на който млади девойки танцуваха пред смесена публика в иранската столица, беше необятно публикувана в обществените медийни мрежи и подложен на критика от консерваторите, напомня БГНЕС. В кадър се виждат група от девойки, облечени в тесни дънки и самобитни кабаретни костюми, изпълняваща хореографски танц на музиката на обичаен оркестър и хор, формиран най-вече от дами.

 
Сред мъжете, участващи в събитието, доминирано основно от дами, носещи обхващащите цялото тяло черни чадори, беше кметът на реформистите в Техеран Мохамад Али Наджафи.
 
Според ИСНА иранският основен прокурор Мохамед Джафар Монтазери счита, че събитието включва " дейности против публичния морал " и ислямската традиция. Той подреди на прокурора на Техеран " бързо да прегледа въпроса и да стартира правосъдно произвеждане против виновните ".
 дами техеран БГНЕС, списък
Ислямското право в Иран не разрешава танци. По същия метод на дамите е неразрешено да пеят пред мъже, в случай че гласовете им не са съчетани с мъжки гласове.
 
Наджафи се опита в сряда да обезоръжи критиците с разпореждане, в което се упорства, че ислямските обичаи са били зачетени на церемониите, проведени от кметството. Той също по този начин сподели, че човек може да има " рецензии " за тази част от церемонията, само че че не трябва да се слага под въпрос като цяло случилото се.
 
Организаторът на тържеството Фатеме Ракели , съветничка на кмета по въпросите на дамите, съобщи, че не схваща критиците на тържеството с присъединяване на девойки на възраст под девет години.
 
Иран публично не отбелязва годишния интернационален ден на дамата, маркиран от Организация на обединените нации на 8 март. Страната чества своя ден на дамите на 9 март , отбелязвайки рождения ден на дъщерята на пророка Мохамед Фатима.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР