Върховният водач на талибаните поиска новото афганистанско правителство да прилага

...
Върховният водач на талибаните поиска новото афганистанско правителство да прилага
Коментари Харесай

Талибаните в Афганистан ще наложат шериата в най-суровата му форма

Върховният лидер на талибаните изиска новото афганистанско държавно управление да ползва законите на шериата.
Хайбатулa Ахундзaда, именуван още пълководец на вярващите, направи първото си изказване, въпреки и документално, откогато талибаните взеха властта в Афганистан преди повече от три седмици. Самият той не е виждан на публично място за това време, което ускорява спекулациите към личността му.
Но изказването му удостовери най-големите опасения - талибаните ще наложат шериата в най-суровата му форма. До огромна степен това ще значи дискриминация за дамите и налагане на жестоки закони.
Три седмици след влизането в Кабул новата власт в Афганистан е напълно от мъже, макар митингите на стотици дами да бъдат включени. Временният кабинет се управлява от молла Мохамед Хасан Ахунд, който е в черния лист на Организация на обединените нации.
Хасан Акунд, който е министър председател, беше заместник-външен министър от 1996 до 2001 година, когато бойците бяха на власт. Той беше по-скоро набожен лидер в сравнение с боен. Назначаването му се преглежда като компромис сред умереното и твърдото крило на талибаните.
Вътрешният министър Сирахудин Хакани се търси от ФБР. Той е свързван с едни от най-смъртоносните атентати в страната. Хакани поддържа и тясна връзка с "Ал КайдаЮ. ФБР дава 5 милиона $ премия за информация за него.
Министърът на защитата пък е наследник на създателя на талибаните и починал висш водач мола Омар. Мола Абдул Гани Барадар ще бъде един от заместниците на премиера. Той управлява съглашението сред Щатите и талибаните за евакуиране.
След оповестяването на държавното управление талибаните разпръснаха митинг против него със мощ. На този декор Щатите показаха още, че ще продължат да наблюдават за безвредното овакантяване на страната от всички, които го желаят. Докато висшият водач обаче прикани сънародниците си да не емигрират.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР