Върховният съд ще разгледа обстойно плана на президента Джо Байдън

...
Върховният съд ще разгледа обстойно плана на президента Джо Байдън
Коментари Харесай

САЩ: Върховният съд разглежда план на Байдън за опрощаване на студентски заеми

Върховният съд ще прегледа обширно проекта на президента Джо Байдън за опрощаване или понижаване на студентските заеми , отпуснати на милиони американци. Съдът с консервативно болшинство от 6 против 3 гласа ще изслуша през днешния ден причините по две възражения на проекта, който до момента беше блокиран от назначени от републиканците съдии в по-нисши съдилища. Предвидено е причините да бъдат показани в рамите на два часа, само че чуването им евентуално ще продължи доста по-дълго. Обществеността ще има свободен достъп за слушане на процеса на уеб страницата на съда.

Според администрацията на Байдън досега 26 милиона души са подали заявки и 16 милиона са получили утвърждение за опрощаване на федерални студентски заеми в размер до 20 000 $ . Очаква се осъществяването на програмата да коства 400 милиарда $ за 30 години.

„ Убеден съм, че правните пълномощия за реализиране на този проект са налице “, разяснява Байдън през вчерашния ден по време на събитие по случай Месеца на черната история.

Президентът, който в миналото се съмняваше в личната си власт да опрости студентските задължения, за първи път разгласи програмата през август. Бързо по-късно обаче на дневен ред се появиха редица правни провокации . Ръководени от републиканците щати и законодатели в Конгреса, както и консервативни правни специалисти, се оповестиха против проекта, определяйки го като очевидно нарушаване на изпълнителната власт на Байдън. За разлика от тях, щатите, управлявани от демократите, и демократичните групи по ползи поддържаха концепцията, като приканват съда да позволи влизането в действие на проекта.

Десетки кредитополучатели дойдоха от цялата страна и бързо издигнаха спонтанен палатков лагер наоколо до съда късно нощес с вярата да бъдат изслушани. Сред тях е и Синиета Хил, която твърди, че проектът на Байдън ще опрости сполучливо всички студентски заеми, с изключение на към 500 $ от общо 20 000 $, които тя самата има.

„ Бях на 18 години, когато се записах да изучавам в лицей. Не знаех, че това ще бъде толкоз огромно финансово задължение. Никой студент не трябва да се тревожи за това. Никой човек не би трябвало да се тревожи за това, “, споделя още 22-годишната Хил, която възнамерява да учи право, откакто приключи Университета на Уисконсин-Милуоки през май.

Планът на Байдън евентуално ще се сблъска с много отрицателни възражения в правосъдната зала. Съдебният състав и преди е бил песимистичен към други начинания на президента, в това число разпореждания, свързани с имунизацията против COVID-19. Според водача проектът за опрощаване на заеми е ориентиран към противопоставяне на икономическите последствия от пандемията . Очаква се изключителното състояние в страната да завърши на 11 май, само че съгласно администрацията икономическите последствия ще продължат да се усещат и по-късно, макар исторически ниската безработица и други признаци на икономическа непоклатимост.

Освен дебата за пълномощията за опрощаване на студентски задължения, съдът ще прегледа и въпроса дали щатите и две физически лица имат законно право на иск. По принцип страните би трябвало да потвърдят, че ще претърпят финансови вреди , с цел да бъде присъдено правосъдно решение в тяхна изгода. Първоначално федерален арбитър откри, че щатите няма да бъдат ощетени и отхвърли желае им, само че по-късно апелативен състав съобщи, че делото може да продължи.

Очаква се решението на съда да бъде взето до края на юни .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР