Върховният съд на Великобритания постанови, че Съединените щати трябва да

...
Върховният съд на Великобритания постанови, че Съединените щати трябва да
Коментари Харесай

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

В ърховният съд на Англия постанови, че Съединените щати би трябвало да подсигуряват, че създателят на “УикиЛийкс ” Джулиан Асанж няма да получи смъртна присъда, в случай че бъде екстрадиран в Съединени американски щати по обвинявания в шпионаж. Адвокатите на Асанж се борят да разрешат цялостно обжалване на екстрадицията му по обвинявания, свързани с публикуването на откраднати военни файлове от “УикиЛийкс ”.  

Това оповестява кореспондентът на Voice of America (VOA) , Хенри Риджуел в своя репортаж от Лондон.    

Двама съдии от Върховния съд на Англия обявиха във вторник, че са решили да отсрочат решението дали създателят на “УикиЛийкс ” може да апелира екстрадицията си в Съединените щати.  

Те споделиха, че Съединени американски щати първо би трябвало да подсигуряват, че Асанж, който е австралиец, „ има същите отбрани по Първата корекция като жител на Съединените щати и не се постанова смъртно наказване “. 

Ако тези гаранции не бъдат получени през идващите три седмици, съдиите споделиха, че ще разрешат обжалване. Поддръжниците на Асанж приканиха Съединени американски щати да прекратят делото. 

“Впечатлението ми е, че съдът в действителност трансферира отговорността на държавното управление на Съединени американски щати и го приканва да опонира на личния си закон “, разяснява Стела Асанж, брачната половинка на Джулиан Асанж. 

“Имаме краткотрайно позволение да апелираме на три учредения: заради обстоятелството, че не му е разрешено да разчита на Първата корекция, рискът да бъде изложен на смъртно наказване, както и рискът да бъде дискриминиран на съображение, че е австралиец ”, разяснява Дженифър Робинсън, юрист на Асанж.  

Джулиан Асанж е прекарал пет години в английския затвор “Белмарш ” с оптималната сигурност. Той е изправен пред 18 федерални обвинявания на Съединени американски щати, свързани с обвинявания в хакерство и кражба на секретни материали. 

През 2010 година “УикиЛийкс ” разгласява набор от откраднати дипломатически телеграми от войните в Афганистан и Ирак, които съгласно Асанж разкриват злоупотреби от армията на Съединените щати. 

Юристи от държавното управление на Съединени американски щати настояват, че материалът е бил откраднат и дейностите на Асанж са изложили на риск живота на информаторите. 

Поддръжниците на Асанж споделят, че той е вършел работата си като публицист, разкривайки информация в публичен интерес – и споделят, че обвиняванията са политически стимулирани. 

“В самия Закон за шпионажа липсва отбрана на публичния интерес, което значи, че Джулиан Асанж не може да получи обективен развой, тъй като не може да отбрани основата на дейностите си. Ние имаме вяра, че публикуването на тези материали беше в публичен интерес. Той осведоми публицистите по света, като разкри военни закононарушения и нарушавания на човешките права – закононарушения, които сами по себе си в никакъв случай не са били преследвани “, коментара журналистът Ребека Винсент.  

Съдиите споделиха, че чуване ще се организира на 20 май, в случай че съдът получи желаните гаранции от Съединените щати. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР