Върховният съд на Словакия потвърди присъдата от 25 години затвор

...
Коментари Харесай

Окончателно 25 години затвор за убиеца на Ян Куциак |

Върховният съд на Словакия удостовери присъдата от 25 години затвор за килъра на проверяващия публицист Ян Куциак, предава Българска телеграфна агенция. 

Присъдата против причинителя - някогашният военнослужещ Мирослав Марчек, е дефинитивна и не предстои на обжалване. След като през януари тази година той призна, че е умъртвил Куциак и приятелката му Мартина Кушнирова, Специализираният углавен съд дефинира присъда от 23 години. 

По-леката присъда беше избрана поради цялостните му признания, както и поради информацията, която Марчек е дал за хипотетичните поръчители на убийството. Прокуратурата обаче настоя за оптимално наказване, което докара до повторното разглеждане на делото и окончателната присъда на Върховния съд.

Ян Куциак и Мартина Кушнирова бяха убити преди две години в село, покрай столицата Братислава. Журналистът пишеше основно за корупцията и връзките на авторитетни предприемачи с висши политици, съдии и служители на реда. Преди да бъде погубен, той правел следствие за хипотетичните връзки сред италианска незаконна група и доближените до тогавашния министър председател на Словакия Роберт Фицо.

Той е правил следствия за предприемача Мариан Кочнер, хипотетичен гарант на убийството му, който беше оневинен при започване на септември тази година.

Убийството на Куциак провокира всеобщи митинги и промяна на държавното управление.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР