Върховният съд на Швеция в понеделник отхвърли искането за екстрадиране

...
Върховният съд на Швеция в понеделник отхвърли искането за екстрадиране
Коментари Харесай

Шведски съд не допусна екстрадицията на издирван от Турция мъж

Върховният съд на Швеция в понеделник отхвърли настояването за изгонване на мъж, търсен от Турция , като съобщи, че закононарушението, за което се твърди, че е направило лицето, " не е криминализирано " в скандинавската страна, предава Associated Press.

В изказване Върховният съд сподели, че има " спънки пред изгонването, защото става въпрос за по този начин наречените политически закононарушения, т.е. закононарушения, които са ориентирани против страната и са политически по природа ". Съдът не уточни името на обвинения в сходство с шведската процедура.

Шведската осведомителна организация TT обаче сподели, че става дума за Бюлент Кенес и че Турция твърди, че той е съизвършител в опита за прелом в Турция през 2016 година

55-годишният Кенес, който е получил леговище в Швеция, беше редактор на англоезичния вестник Today " s Zaman, благосъстоятелност на мрежата, обвързвана с основания в Съединени американски щати мюсюлмански свещеник Фетуллах Гюлен. Издаването му беше спряно като част от държавните репресии против групата. Турция упреква Гюлен за несполучливия опит за прелом през 2016 година и счита неговата мрежа за терористична организация.

Швеция и Финландия в отговор на съветската инвазия в Украйна, само че, която ги упреква, че поддържат и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара счита за терористи.

През юни Швеция и Финландия, вследствие на който Анкара подвигна ветото върху техните кандидатури за присъединение към трансатлантическия съюз за сигурност.

От своя страна Осло и Хелзинки дадоха обещание да не поддържат кюрдските въоръжени групировки ПКК и YPG . Те също увериха, че няма да поддържат мрежата на мюсюлманския свещеник Фетуллах Гюлен, която съгласно Анкара стои зад опита за прелом през 2016 година и която Турция дефинира като терористична организация с акронима FETO.

Миналия месец Ердоган загатна името на Кенес по време на взаимна конференция с шведския министър председател в Анкара.

" В Швеция има един член на терористичната организация (на Гюлен), чието име ще дам: Бюлент Кенес ", сподели Ердоган. " Например, депортирането на този терорист в Турция е от огромно значение за нас и ние, несъмнено, желаеме Швеция да работи с повече сензитивност (по въпроса) . "

Кенес приветства решението, само че настоя, че даже не би трябвало да се счита за обвинен.

" Щастлив съм, несъмнено. Но решението беше предстоящо ", сподели Кенес пред шведската телевизия SVT. " Не съм изцяло удовлетворен, тъй като споделят, че съм обвинен в закононарушения в Турция. Не съм направил никакво закононарушение. Тези обвинявания са изцяло скалъпени от режима на Ердоган.

" За страдание, чакам неприятни неща от Ердоган и неговия режим. Те ще продължат да се пробват да злоупотребяват със правосъдната система ", сподели Кенес, представен от SVT.

Върховният съд в Стокхолм съобщи, че има " риск от гонене въз основа на политическите възгледи на лицето ".

" Ясно е, че в този случай има няколко спънки за екстрадиция ", сподели съдията от Върховния съд Петер Асп в изказването си след отхвърли. " Следователно екстрадиция не може да се реализира ".

По-рано този месец, който избяга там, откакто беше наказан от турски съд за участие във въоръжена организация през 2015 година Турската държавна Анадолска организация разпознава мъжа като Махмут Тат, който беше наказан на повече от шест години затвор.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР