Върховният съд на Швеция отхвърли исканията на Турция за екстрадиция

...
Върховният съд на Швеция отхвърли исканията на Турция за екстрадиция
Коментари Харесай

Шведски съд отхвърли искането на Турция за екстрадиция на двама мъже

Върховният съд на Швеция отхвърли настояванията на Турция за екстрадиция на двама търсени от нея мъже, като се аргументира, че действието, в осъществяването на което те са упрекнати, не е закононарушение в скандинавската страна, съобщи " Асошиейтед прес ".

Въпросните хора, които са бежанци в Швеция, не може да бъдат изпратени назад в Турция, защото " не е изпълнено условието за двойна наказуемост ", изясни в изказване най-висшата правосъдна инстанция.

Според турските управляващи двамата мъже са част от придвижването на избягалия в Съединените щати мюсюлмански просветител Фетхуллах Гюлен, " тъй като са изтеглили и употребявали мобилно приложение, употребявано от членовете на придвижването ".

Турция упреква Гюлен осъществяването на несполучливия опит за прелом през 2016 година и счита неговото придвижване за терористична организация, отбелязва " Ройтерс ".

" Не може да се счита, че изтеглянето и потреблението на мобилно приложение, единствено по себе си, съставлява такова присъединяване, каквото се изисква за наказуемост по Закона за терористичните закононарушения ", постанови шведският Върховен съд.

През май Швеция стегна - ход, който се да бъде уверена Турция да ратифицира молбата на скандинавската страна да се причисли към НАТО, показва " Ройтерс ".

Хората, наказани за присъединяване в екстремистка организация, са застрашени от до четири години затвор. Присъдата обаче може да бъде увеличена до осем години, в случай че има утежняващи виновността условия.

Върховният съд на Швеция съобщи, че в случай че бъдат екстрадирани в Турция, мъжете може да бъдат подложени на гонене, и напомни, че и двамата имат статут на бежанци в Швеция.

 Швеция ще би трябвало да чака до октомври за ратификацията в Турция на участието ѝ в НАТО Швеция ще би трябвало да чака до октомври за ратификацията в Турция на участието ѝ в НАТО

В понеделник против присъединението на Швеция към НАТО, откакто цяла година блокираше кандидатурата на скандинавската страна. Решението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган е значима стъпка към участието на Швеция, защото всяко решение за разширението на алианса изисква единомислещото единодушие на всички негови членове, отбелязва " Ройтерс ".

Швеция и прилежаща загърбиха дългогодишната си политика на военно необвързване и аплайваха да се причислят към западния боен съюз през май 2022 година, откакто Русия нахлу в Украйна.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР