Върховният съд на щата Ню Йорк насрочи за 2 октомври

...
Върховният съд на щата Ню Йорк насрочи за 2 октомври
Коментари Харесай

Върховният съд на Ню Йорк насрочи дело срещу Тръмп

Върховният съд на щата Ню Йорк насрочи за 2 октомври 2023 година първото съвещание по гражданското дело срещу Доналд Тръмп и три от децата му за данъчни измами през неговата " Тръмп организейшън ", заяви Франс прес. Датата е към 13 месеца преди идващите президентски избори в Съединени американски щати през ноември 2024 година

В края на септември основният прокурор на щата Ню Йорк Летиша Джеймс повдигна обвиняване против Тръмп и децата му за " съзнателно " манипулиране на оценките на активите на групата " Тръмп организейшън. Сред тях са голф клубове, първокласни хотели и други недвижими парцели, а задачата е била приемане на по-изгодни банкови заеми и понижаване на дължимите налози.

Джеймс изиска компенсации в интерес на страната на стойност 250 милиона $ и възбрана Тръмп и околните му да ръководят компании. Освен някогашния президент са упрекнати три от децата му - Доналд Тръмп младши, Ерик Тръмп и Иванка Тръмп.

Съдия Артър Енгорън от Върховния съд на щата Ню Йорк дефинира през вчерашния ден работен график по процедурата, която ще стартира през декември и ще завърши със започването на процеса на 2 октомври 2023 година

Доналд Тръмп, който предходната седмица разгласи публично, че още веднъж ще се кандидатира за президент през 2024 година, е обект на няколко правосъдни каузи, само че досега не приет за отговорен по нито един от тях.

Три дни след оповестяването на кандитатурата на Тръмп, американският министър на правораздаването Мерик Гарланд назначи Джак Смит за специфичен прокурор по двете настоящи следствия против някогашния президент - за опит да промени формалните резултати от изборите през 2020 година, както и за изнасяне и държане на документи от Белия дом.

Специалният прокурор би трябвало да откри дали има причина за покачване на обвинявания против Тръмп по едно от двете следствия, само че финалното решение ще бъде на министър Гарланд, който е и основен прокурор.

Върховният съд на Съединени американски щати отхвърли през вчерашния ден следващо обжалване на Тръмп и по този метод позволи даването на данъчните му заявления на специфична комисия в Камарата на представителите.

Комисията в следената от демократите до януари следващата година долна камара на Конгреса се пробва от три години да получи данъчните документи, подавани от милиардера в интервала 2015-2020 година

Противно на всички други президенти от 70-е години насам, Доналд Тръмп води продължителна борба пред разнообразни правосъдни инстанции против настояванията на Конгреса да разгласява данъчните си заявления.

Липсата на бистрота към положението на Доналд Тръмп, което той дава за образец в предизборните си акции, от години подхранва спекулации за същинския размер на благосъстоянието му и вероятни спорове на ползи. Не съществуват гаранции, че даването на данъчните заявления ще докара до разкрития за активността на някогашния президент.

Специалната комисия, която ще получи документите, с цел да създаде етични правила за активността на американските президенти, не е упълномощена да ги огласява. По всяка възможност работата ще завърши през януари следващата година, когато републиканците ще си върнат контрола в Камарата на представителите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР