Върховният съд на САЩ възстановява правилата на Байдън за „призрачни пистолети“ – засега

...
Върховният съд на САЩ разреши ограниченията срещу непроследими призрачни пистолети“
Коментари Харесай

Върховният съд на САЩ разреши ограниченията срещу непроследими „призрачни пистолети“ да останат в сила, докато обжалването от Белия Хаус е в процес на разглеждане.

През юли съд в Тексас блокира правило от 2022 г., изискващо комплектите за "пистолет призрак", които се сглобяват самостоятелно, да имат сериен номер - което законно ги прави огнестрелно оръжие .

Групите за защита на правата на оръжие и собствениците на оръжие заведоха дело, за да спрат новото правило.

Решението идва, когато Белият дом е изправен пред натиск да предприеме повече действия срещу насилието с оръжие.

Решението на Върховния съд 5-4 от вторник означава, че регламентът ще остане в сила, докато Белият дом обжалва решението на Тексас. Това обжалване може в крайна сметка да се озове отново пред Върховния съд.

Оръжията Ghost могат да се сглобяват сами и понякога да се отпечатват 3D, което означаваше, че може да нямат сериен номер и може да бъде трудно да се проследи. Преди това не се изискваха проверки на миналото за закупуване на комплектите за сглобяване.

Новите правила на администрацията на Байдън, насочени към ограничаване на разпространението на „призрачни оръжия“, влязоха в сила ефект миналия август. Правилата включват изискване производителите на комплекти за „купуване на изграждане“ да бъдат лицензирани и да включват серийни номера на рамката или приемника на комплектите, а за фирмите, продаващи тези комплекти, също да бъдат федерално лицензирани.

Но съдията в Тексас, американският окръжен съдия Рийд О'Конър, постанови, че администрацията на Байдън е превишила правомощията си, очертани в Закона за контрол на оръжията от 1968 г., когато класифицира комплектите "buy build shoot" като огнестрелни оръжия.

Белият дом казва, че трябва да се предприемат бързи действия срещу нерегистрираните оръжия и че е имало 20 000 предполагаеми призрачни оръжия, открити по време на криминални разследвания през 2021 г., което е десетократно увеличение от пет години по-рано.

Най-бързо разрастващият се проблем с оръжията в Америка Байдън обявява репресии срещу „призрачните оръжия“ Отпечатаните 3D чертежи на оръжия отново онлайн

Американците притежават повече огнестрелни оръжия на глава от населението от всяка друга страна в света, с повече оръжия в ръцете на цивилни, отколкото има граждани на САЩ.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ повече от 48 800 американци са починали от наранявания с оръжие през 2021 г., последната година, за която са налични пълни числа.

През последните години решенията на Върховния съд като цяло разшириха индивидуалните права на оръжие. Миналата година най-висшият съд на страната постанови, че конституцията на САЩ защитава правото на индивида да носи пистолет на обществени места за самоотбрана.

В следващото си заседание, което започва през октомври, съдът ще разгледа дело за това дали на хора, които са обект на ограничителни заповеди за домашно насилие, може да бъде позволено да запазят своите огнестрелни оръжия.

Дълбоките разделения в Конгреса по въпроса за контрола върху оръжията подтикнаха г-н Байдън и демократите да използват средства, различни от приемането на федерални закони, за да се опитат да засилят ограниченията върху оръжията.

Те включват действия на изпълнителната власт като правилата за оръжията призраци и закони, приети на щатско и местно ниво, обикновено в райони, където законодателите от Демократическата партия имат мнозинство.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР