Върховният съд на САЩ разкритикува решението на Колорадо да дисквалифицира

...
Върховният съд на САЩ разкритикува решението на Колорадо да дисквалифицира
Коментари Харесай

Върховният съд на САЩ разкритикува решението на Колорадо да дисквалифицира Тръмп

Върховният съд на Съединени американски щати разкритикува решението на Колорадо да дисквалифицира някогашния президент Доналд Тръмп от първичните избори в щата при днешно съвещание, в което двете страни по проблема изложиха позициите си.

Мнозинството от съдиите, в това число представители от демократичното крило на инстанцията, показаха угриженост по отношение на хаоса, който ще настъпи, в случай че се позволи на обособените щати независимо да вземат решение дали да дисквалифицират претенденти от вота.

" Какво ще вършиме с, както наподобява, явно големите последствия от вашата позиция? Ако позицията на Колорадо бъде подкрепена, сигурно ще има процедури за дисквалификация от другата страна и някои от тях ще съумеят ".

Този въпрос зададе най-умереният републикански магистрат във Върховния съд Джон Робъртс към юриста, пледиращ от името на Колорадо - Джейсън Мъри.

" Бих очаквал, че огромен брой щати ще кажат, на който и да е кандидата на демократите:  " Махаме Ви от бюлетината ". А други, на претендента на републиканците: " Махаме Ви от бюлетината ". Ще се сведе единствено до няколко щата, които ще решат президентските избори. Това е много плашеща последица ", добави Робъртс.

Двама от демократичните съдии - Елена Кейгън (избрана от Барак Обама) и Кетанджи Браун Джаксън (избрана от Джо Байдън), повториха аргумента на Робъртс. Макар Конституцията да дава на обособените щати огромно количество власт, поде Кейгън, има някои национални въпроси, при които обособените щати не трябва да носят отговорност.

" Как по този начин щат ще взема решение за кого да гласоподават за президент други граждани? ", пита тя.

Делото в Колорадо бе заведено от деятели предходната година, които настояват, че Тръмп няма право да се кандидатира за президент според Трети раздел от 14-тата корекция на Конституцията. Той гласи, че на всеки член на Конгреса или чиновник на Съединените щати, който постави клетва да пази Конституцията и по-късно " взе участие в протест ", се не разрешава да заема служба. Забраната може да бъде анулирана единствено с две трети от гласовете на двете камари на Конгреса.

Поведението на Тръмп по време на щурма на Капитолия на 6 януари го лишава от право да заема федерален пост, настояват гласоподавателите от Колорадо в своя иск. След петдневен развой щатски съдия установи, че Тръмп е взел участие в протести, само че не е бил " чиновник на Съединените щати "  и отхвърли да го в профил от гласуването. С решение 4-3 през декември 2023 година Върховният съд на Колорадо анулира това решение и дисквалифицира някогашния държавен глава, само че магистратите подчертаха, че последната дума би трябвало да има Върховният съд на Съединени американски щати. Въпреки че имаше няколко желае за премахване на Тръмп от гласуването, единствено Колорадо и Мейн са го създали до момента. Съдия от Мейн предишния месец подреди на локалния държавен секретар да отсрочи изключването на Тръмп, до момента в който Върховният съд на Съединени американски щати не излезе с решение.

Тръмп разполага с превъзходство във Върховния съд, където консерваторите имат супермнозинство 6-3. Бившият президент номинира трима от съдиите.

Ако въпреки всичко Върховният съд реши да утвърди решението на магистратите от Колорадо, Тръмп няма да бъде премахнат автоматично от бюлетините в цялата страна. Почти несъмнено обаче решението ще провокира вълна от бързи каузи в щатските съдилища, където той най-вероятно ще бъде дисквалифициран.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР