Върховният съд на САЩ осъди Судан, като постанови, че африканската

...
Върховният съд на САЩ осъди Судан, като постанови, че африканската
Коментари Харесай

Върховният съд на САЩ осъди Судан за атентатите на Ал Кайда от 1998 г.

Върховният съд на Съединени американски щати осъди Судан , като постанови, че африканската нация не може да избегне наказателна отговорност в правосъдни каузи, обвиняващи в съучастничество в атентатите на Ал Кайда през 1998 година против американските посолства в Кения и Танзания, при които починаха 224 души , оповестява " Ройтерс ".

Наред със стотици ранени и родственици на хора, убити при атентатите, съдиите постановиха, отхвърляйки решение на по-долна инстанция от 2017 година

Делото зависи от мнението на Върховния съд на база изменение от 2008 година на федералния закон , прочут като Закон за задграничните суверенни имунитети, допускащ наказателна отговорност. Американският апелативен съд за окръг Колумбия през 2017 година удостовери отговорността на Судан, само че постанови, че изменението е направено след атентатите и не може да бъде приложено със задна дата .

Съдия Нийл Горшуш написа в решението от понеделник, че за исковете, отправени по федералния закон, " Конгресът беше толкоз явен, колкото можеше да бъде, когато позволи на ищците да търсят и завоюват наказателни компенсации за минало държание ".

Решението също по този начин подрежда преразгледа на решението, че задграничните ищци, които съдят Судан според държавното законодателство в Съединените щати, не могат да желаят наказателни компенсации.

От 2001 година групи ищци предявяват иск във федералния съд във Вашингтон според Закона за задграничните суверенни имунитети от 1976 година, който нормално не разрешава исковете против непознати страни, с изключение на тези, избрани от Съединени американски щати като страни, спонсори на тероризма - както Судан през 1993 година Федерален арбитър откри Судан за виновен и присъди на ищците 10,2 милиарда $, в това число $4,3 млрд за наказателни компенсации.

Судан е изправен пред задълбочаваща се икономическа рецесия след свалянето от власт през 2019 година на дълготраен държател Омар ал Башир.

Администрацията на президента Доналд Тръмп прикани съдиите да се причислят към ищците, които съдят Судан .

Дванадесет американци бяха убити при нападенията на 7 август 1998 година В правосъдните каузи вземат участие 567 души, най-вече жители отвън Съединени американски щати, които са били чиновници на държавното управление на Съединени американски щати и техните родственици.

В по-голямата част от правосъдните разногласия Судан не се яви пред по-долна инстанция, с цел да се опълчи на обвиняванията, че е оказал поддръжка на ислямистката група Ал Кайда. Судан отхвърли изказванията.

Камионите с бомби, които взривиха отвън посолствата в Найроби, Кения и Дар ес Салам, Танзания, означиха първата огромна офанзива на Ал Кайда .
 Помпео упрекна интернационален съд в политическа вендета, тъй като проверява Съединени американски щати
Помпео упрекна интернационален съд в политическа вендета, тъй като проверява Съединени американски щати

Съединени американски щати ще защитят своите чиновници от този " подъл незаконен съд "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР