Върховният съд на САЩ изглежда е готов да приеме закон

...
Върховният съд на САЩ изглежда е готов да приеме закон
Коментари Харесай

Щатите вървят към забрана на абортите

Върховният съд на Съединени американски щати наподобява е подготвен да одобри закон на щата Мисисипи, който не разрешава абортите след 15-ата седмица от бременността, даже в случаи на обезчестяване или блудничество. Това съобщи BBC.

По време на чуването по делото в сряда съдиите намекнаха, че болшинството поддържа запазването на закона. Очакваното през юни решение може да докара до ограничение на достъпа до аборти на милиони дами.

Активистите против абортите приканват съда да " отбрани неродените деца ", само че специалистите предизвестяват за увеличаване на смъртността сред бременните дами, ако правото на спиране на бременността бъде лимитирано.

И двете страни в дебата преглеждат делото, известно като  " Добс против Женската здравна организация на Джаксън ", като основно.

Адвокатите, защитаващи закона на Мисисипи, поискаха от съда да анулира две предходни знакови решения по отношение на абортите. Първото, делото  " Роу против Уейд "  от 1973 година, дава на дамите в Съединени американски щати безусловно право на аборт през първите три месеца от бременността и лимитирани права през второто тримесечие. През 1992 година по делото  " Организацията " Планирано родителство " против Кейси "  съдът постановява, че щатите не могат да постановат " несъразмерна тежест " на дамите, които желаят да създадат аборт, преди плодът да може да оцелее отвън утробата на майката - към 24-ата седмица.

Настоящият Върховен съд на Съединени американски щати, в който има три назначения от времето на някогашния президент Доналд Тръмп, е определян като най-консервативно настроения в актуалната история на страната.

Ако съдът анулира решението по делото " Роу против Уейд " или утвърди закона на Мисисипи, се очаква поне 21 щата да вкарат ограничавания за абортите, в това число цялостна възбрана след 15-ата седмица на бременността. Според изследване на здравната организация " Планирано родителство " в тези щати съвсем половината от дамите в репродуктивна възраст (18-49 години) в Съединени американски щати - към 36 милиона - могат да изгубят достъп до аборти.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР