Върховният съд на Пакистан в четвъртък разпореди освобождаването на ислямист,

...
Върховният съд на Пакистан в четвъртък разпореди освобождаването на ислямист,
Коментари Харесай

Пакистан освобождава ислямист, обезглавил репортер на Уол Стрийт Джърнъл през 2002 г.

Върховният съд на Пакистан в четвъртък разпореди освобождението на ислямист , наказан за Даниел Пърл, решение, което остави фамилията му в " цялостен потрес ", оповестява " Ройтерс ".

Ахмед Омар Саид Шейх , който бе главният обвинен в на " Уол Стрийт Джърнъл " Пърл, бе освободен от състав от трима съдии.

" С болшинство от двама към един те оправдаха всички обвинени и подредиха тяхното освобождение ", разяснява общоприет юрист Салман Талибудин пред " Ройтерс ".

Не е ясно дали " оправдателна присъда " значи признание на непорочност или че те просто са завършили с изискванията за излежаване на присъда в пандиза. Шейх е излежал 18 години затвор, доживотната присъда нормално е най-много 14 години.

38-годишният Пърл проверява ислямистки бойци в Карачи след 2001 година, . Случаят бе отразен огромно от медии по света, откакто видеозапис с обезглавяването му се появи седмици след отвличането му.

Шейх и трима други ще бъдат освободени , в случай че не се търсят по други каузи, разяснява ръководителят на правосъдния състав, съдията Мушир Алам. Процесът по тяхното освобождение може да отнеме няколко дни.

Миналата година съд размени смъртното наказване на родения в Британия Ахмед Омар Шейх на доживотна присъда и оправда тримата съобвиняеми, като се базира на неналичието на доказателства. Оправдателните присъди бяха оспорени.

Правителството и родителите на Пърл оспориха правосъдното решение и пледираха пред Върховния съд да възвърне смъртното наказване. Върховният съд отхвърли и двете молби в четвъртък.

Съединени американски щати разясниха по-рано, че може да се опитат да съдят още веднъж Шейх , в случай че напъните да бъде арестуван в пандиза не съумеят. " Семейството на Пърл е в цялостен потрес от решението на Върховния съд на Пакистан ", съобщи юристът на фамилията Фейсал Сидики пред " Ройтерс ", като добави, че решението на съда е подигравка на правдивост .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР