Върховният съд на Ню Джърси се произнася в полза на католическото училище, което уволни неомъжена бременна учителка

...
Върховният съд на Ню Джърси в понеделник застана на страната
Коментари Харесай

Върховният съд на Ню Джърси в понеделник застана на страната на католическо училище, което уволни учител през 2014 г., защото тя забременя, докато не беше омъжена, според съда документи.

Виктория Криситело започва работа в училище "Св. Тереза" в Кенилуърт като болногледач в стаята за малки деца през 2011 г. През 2014 г. е потърсена работа за преподаване на изкуство на пълен работен ден, показват съдебни документи. По време на среща с директора на училището за позицията Криситело каза, че е бременна. Няколко седмици по-късно на Криситело беше казано, че е нарушила етичния кодекс на училището, който изискваше служителите да спазват ученията на Католическата църква, и загуби работата си.

Криситело подаде жалба срещу училището, твърдение за дискриминация при наемане на работа в нарушение на Закона срещу дискриминацията на Ню Джърси, който забранява незаконната дискриминация при наемане на работа въз основа на редица фактори, включително пол на дадено лице (включително бременност), семейно положение, брачен статус/статут на граждански съюз, религия и статут на семейно партньорство.изключение за работодатели, които са религиозни организации, което позволява на тези организации да следват "догматите на своята религия при установяване и използване на критерии за наемане на работа."

"Изключението от религиозните догмати позволи на St. Theresa's да изисква от своите служители, като условие за наемане на работа, да спазват католическия закон, включително да се въздържат от предбрачен секс“, постановиха съдиите.

Говорител на Главната прокуратура на Ню Джърси каза, че макар решението да е разочароващо, службата е „благодарна, че тесният му обхват няма да повлияе на важните защити, които Законът срещу дискриминацията предоставя на огромното мнозинство от New Jerseyans."

Питър Верниеро, адвокат, представляващ училището, каза: „Доволни сме, че Върховният съд потвърди правата на религиозните работодатели да действат в съответствие с техните религиозни принципи и че Съдът установи, че Св. . Theresa School направи това тук. Също толкова важно е, че Съдът не намери доказателства за дискриминация в този случай. Това е значително утвърждаване на правата на St. Theresa School като религиозен работодател.“

Подобни случаи са били изслушани на федерално ниво. В решение от 2020 г. по делото Lady of Guadalupe School срещу Morrissey-Berru, Върховният съд на САЩ постанови, че определени служители на религиозни училища не могат да съдят за дискриминация при наемане на работа.

ACLU-NJ Директор на застъпничеството във Върховния съд Александър Шалом каза, че е разочарован от решението по делото в Ню Джърси.

„Въпреки че признаваме, че предишните решения на Върховния съд на Съединените щати предоставят широка свобода на действие на религиозните работодатели по отношение на наемането и уволнението, ние вярваме, че Върховният съд на Ню Джърси можеше и трябваше да приеме, че учителят по рисуване във втори клас има право на защитата на Закона срещу дискриминацията“, каза Шалом.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР