Върховният съд на Мианмар чу вчера обжалването на двамата журналисти

...
Върховният съд на Мианмар чу вчера обжалването на двамата журналисти
Коментари Харесай

Мианмар изслушва обжалването на осъдени репортери на ''Ройтерс''

Върховният съд на Мианмар чу през вчерашния ден обжалването на двамата публицисти от ''Ройтерс'', които бяха вкарани зад решетките и наказани на 7 година затвор по обвиняване за нарушение на закона за държавните секрети, случай, който повдигна голям брой въпроси за напредъка на Мианмар към народна власт, заяви ''Ройтерс''.

Репортерите Ва Лоне и Куав Сое О са прекарали повече от 15 месеца в пандиза, откогато са били задържани през декември 2017 година, до момента в който са разследвали клането на мюсюлмански цивилни от народа на рохингите по време бруталната интервенция на армията на Мианмар против тях в западния щат Ракхайн.

Адвокатът Ко Ко Маунг, който съставлява държавното управление, съобщи, че е у репортерите била открита директория с документи, съдържащи държавни секрети, които биха могли да навредят на националната сигурност.

Съдия от окръжния съд в Янгон разгласи двамата публицисти за отговорни по закона за държавните секрети предишния септември и ги осъди на седем години затвор. Върховният съд в Янгон отхвърли по-ранната тъжба през януари.

Съпругата на 32-годишния Ва Лоне ражда първото си дете предходната година, до момента в който той е зад решетките. Куав Сое О отпразнува своя 29-ти рожден ден в пандиза в Янгон този месец.

Журналистите не участваха на чуването във вторник, само че фамилиите им пътуваха до столицата Найпитау, на към 370 км северно от Янгон, с цел да са в съда.

"Очакваме да се съберем още веднъж като семейство допустимо най-скоро ", сподели Чий Су Вин, брачна половинка на Куав Сое О, пред кореспонденти пред постройката на Върховния съд.

Присъдата на репортерите беше мощно подложена на критика от бранителите на свободата на словото и западните дипломати, оказвайки спомагателен напън върху водача на Мианмар Аун Сан Су Чи, Нобеловият лауреат, който пое властта през 2016 година в преход от военно ръководство.

Су Чи съобщи през септември, седмица след присъдата, че делото на публицистите няма нищо общо със свободата на словото, защото мъжете са били арестувани за работа с държавни секрети, не тъй като са публицисти.

"Върховният съд на Мианмар има опция да поправя сериозното нарушаване на правораздаването през последните 15 месеца. ", съобщи основният редактор на ''Ройтерс'' Стивън Дж. Адлър. "Те са почтени, възхитителни публицисти, които не са нарушили закона и би трябвало неотложно да бъдат освободени. ", заключи той.

Преди ареста си, Ва Лоне и Куав Сое О са работили по следствие на ''Ройтерс'' за убийството на 10 мюсюлмански мъже и момчета от народа на рохингите от страна на силите за сигурност и будистки цивилни жители в западната страна на Минмар в региона Ракхайн по време на армейските репресии, почнали през август 2017 година

Операцията е станала причина над 730 000 рохинги да избягат в Бангладеш, съгласно данни на Организация на обединените нации.

През осемте месеца на правосъдни съвещания, преди да бъдат наказани, репортерите свидетелстват, че двама служители на реда, които не са срещали преди, са им връчили документи, навити във вестник по време на среща в ресторант в Янгон на 12 декември 2017 година Почти незабавно по-късно, показват те, са били задържани от цивилни служители на реда.

Полицейски чиновник свидетелства, че преди срещата в ресторанта един старши офицер е наредил на зависещ да връчи документи на Ва Лоне, с цел да „ хванат” репортера.

Ко Ко Маунг, държавният юридически чиновник, сподели пред Върховния съд, че полицейският чиновник, който репортерите са показали че, им е връчил документите, е отрекъл да е правил сходно деяние. Той споделил, че секретните документи са открити у публицистите при рутинна инспекция.

"Ако тези документи са получени от съперник или зложелател на Мианмар, това може да бъде рисково за страната ", добави той.

Съдията от Върховния съд на Мианмар отсрочи делото в края на чуването във вторник, без да уточни дата за постановяване на решение.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР